ArticoleBusiness

Statistici actuale asupra eșecului în antreprenoriatul românesc:

Statistici actuale asupra eșecului în antreprenoriatul românesc:

Începuturile sunt cu emotii şi ezitari pentru orice start-up. Şi nu e de mirare ca cel puţin 25% din startup-uri eșueaza în primul an, iar 50% eșueaza în primii trei ani. Nu este doar o statistica ce se aplica la noi în ţara, ci se aplica şi la case mai mari, cum ar fi Statele Unite, tarâmul tuturor posibilităţilor.

Potrivit unui studiu Coface: În România, aproape o firma din doua are risc mare de insolvența. Care este exlicaţia? Datele oficiale ne arată că 91% din totalul veniturilor înregistrate de către întreg mediul de afaceri românesc sunt realizate de cele mai mari 10% dintre firme. Asta înseamnă că există o polarizare foarte mare din punct de vedere al performanței pe care o fac aceste firme mari. Iar rezultatul pe care îl vedem în piaţă este că celelalte 90% dintre firme reuşesc să strângă doar 9% din banii din piaţă.

Statisticile ne spun şi că 99% dintre companiile autohtone se luptă pentru o cotă de piață de maximum 33%. Invers privind statistica, înţelegem că 67% din cotele de piaţă sunt deţinute de 1% dintre firme. Ce înseamnă asta? Am putea interpreta cifrele în două feluri. Fie vorbim de o concurență foarte agresivă, fie vorbim de o economie subterană foarte ridicată. Eu aş uni cele două scenarii, întrucât este foarte vizibil în piaţă şi că acea economie nefiscalizată şi acei afacerişti care evită prin diverse scenarii legalitatea, reprezintă clar un fenomen.

Dacă mergem mai departe şi ne uităm către insolvenţe, vedem că numărul societaţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a crescut cu 19,31%, doar în primul trimestru din 2018, comparativ cu intervalul similar din 2017.

Cele mai multe firme şi PFA-uri intră în insolvenţa de regulă în Bucureşti, pentru că aici sunt şi cele mai multe companii. Pe locurile urmatoare la numărul de insolvenţe sunt de obicei judeţele din Nord-Est şi cele din Sud-Vest, unde veniturile sunt mai reduse, iar acest lucru se răsfrânge asupra activităţilor tuturor companiilor.

 

 

 

 

*** FRAGMENT din articolul scris de Sergiu Voicu în cartea ”Esecuri de Succes”, coordonată de Vlad Mocanu ***>>> Citiţi pe Blog, la sectiunea Business şi celelalte teme abordate de Sergiu Voicu în cartea ”Esecuri de Succes”:

1) Cum privesc antreprenorii eșecul în afaceri?

2) Statistici actuale asupra eșecului în antreprenoriat în Romania

3) Care sunt factorii principali ai eșecului?

4) Cum afectează eșecurile economia românească?

5) Este acum un moment bun din punct de vedere economic pentru a dezvolta o afacere în România?

6) Exemple de eșecuri care au dus la succes.

Portofoliu VIDEO: https://www.youtube.com/sergiuvoicu 

 

Sergiu Voicu

Sunt jurnalist specializat în domeniul economic, de afaceri, financiar şi în turism. Sunt realizatorul proiectului România Fast Forward, unde fac reportaje ample despre români de succes, oameni de afaceri cu poveşti frumoase şi companii autohtone de top. În decursul anilor am prezentat atât emisiuni de business, de călătorii, dar şi de divertisment. Am experienţă de aproape 12 ani de reporter de stiri acreditat la Guvern şi am avut ocazia să fiu regizor şi regizor secund pentru câteva documentare de televiziune. Am lucrat 5 ani şi în radio, unde am fost atât realizator de emisiuni, cât şi DJ. Sunt absolvent de Studii Economice şi am urmat un masterat în Jurnalism, iar călătoriile şi dansul sunt marile mele pasiuni.

Descoperă mai multe la Sergiu Voicu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura