Castelul de lângă Vulcanul Stins și Lacul de Smarald | CASTELUL SUKOSD BETHLEN

CASTELUL Sukosd Bethlen din Racoș, județul Brașov – Transilvania| România

Un vulcan în mijlocul Carpaților, un lac de smarald, un perete de coloane de bazalt și un Castel – toate în același loc. Sună a început de poveste, dar deși nu este o poveste, totul este parcă desprins dintr-un loc de basm cu dragoni, prinți și prințese și monștrii unor adâncuri ascunși sub luciul apei de smarald.

Vulcanul stins, Lacul de Smarald, Coloanele de Bazalt

Locul pe care vi-l recomand acum face parte dintr-un circuit de o zi pe care îl puteți face în localitatea Racoș – aici găsiți acest Castel Bethlen, dar și Lacul de Smarald, Coloanele de Bazalt și Vulcanul stins al Carpaților.

Unde este Castelul?

Castelul Sükösd-Bethlen este un monument istoric care se găsește la 68 de km distanță de Brașov, în partea centrală a coumunei Racoș situată în partea sud-estică a Transilvaniei, între Brașov și Sighișoara.

Sergiu Voicu la Castelul Sukosd Bethlen Racoș

De ce poartă acest nume CASTELUL SUKOSD BETHLEN?

O familie bogată din zonă pe nume Familia Sukosd a început construcția Castelului. Această familie Sukosd deținea în acele vremuri vaste terenuri – cam tot ce se află acum în apropierea Castelului.

Familia contelui Bethlen și descendenții acestora, sunt cei care au completat numele actual al castelului, pentru că sunt cei care au terminat lucrările de cosntrucție. De altfel, blazonul familiei de nobili transilvăneni Bethlen se poate vedea încă deasupra intrării vechi în castel. Blazonul înfățișează un șarpe cu o coroană.

Ce era înainte?

Construcția este pe amplasamentul unui vechi conac ce data din 1494.

Conacul era în mijlocul curții actuale și din el au mai rămas doar câteva bucăți de piatră sculptate ce pot fi vazute acum încorporate în corpul din față-stânga. Blocurile mari de piatră au fost descoperite în 1990, în timpul ultimei renovări.

Descrierea castelului:

Castelul de 3200 metri pătrați are o curte interioară și una exterioară, dar și un zid dublu de apărare. În afara zidurilor era un șanț de 5 metri adâncime și 21 de metri lățime ce era umplut cu apă. Tot castelul era înconjurat de altfel de apă și avea rol de protecție. Atacatorii care reușeau să treacă de șanțul cu apă aveau de confruntat 2 rânduri de ziduri. Cel care face parte din peretele principal al castelului era prevăzut și cu guri exterioare prin care cei din interior se puteau apăra, aruncând cu smoală, sau trăgând cu arcul în cotropitori.

zidurile Castelului

Cele 4 laturi ale castelului erau unite de bastioane rotunde, fiecare cu rolul său bine definit în administrarea fortificației.

În unul dintre bastioane era bucătăria, în bastionul din față-dreapta.

O bucătrărie unicat în Transilvania.

De ce este unicat? Ca o curiozitate arhitecturală a fost construită hota de deasupra bucătăriei pe suprafața unui întreg turn de colț.

În al doilea bastion, cel din dreapta intrarii se depozitau armele.

În bastionul din stanga intrarii erau depozitate hainele și averea, iar în cel din față-stânga, erau dormitoarele familiei Bathlen.

Pe centru clădirii sunt doar 3 camere, iar intrarea în camere se făce din una în alta.

exteriorul Castelului – bastionul armelor

Intrarea principală în castel nu este în locul intrării actuale, ci fix în partea opusă, în mijlocul clădirii principale cu turn.

Pe partea dreaptă cum intrați în curte, între bastionul bucătăriei și cel al armelor, erau la parter camerele angajaților de la bucătorie, iar la etaj, unde sunt geamuri înguste, era hambarul.

camerele angajaților din bucătărie și zona hambarului

Pe partea stângă de la intrarea actuală în curte, era locul în care stăteau cei care se ocupau de administrarea domeniului.

Odinioară, pe partea est-vest a curții se afla o fântână veche, de zece metri, care avea o apă bună, potabilă.

bastionul în care se aflau dormitoarele familiei Bethlen

Picturi și sculpturi:

Tavanul interior, cu sculpuri în piatră, a fost realizat de meșteri veniți din Viena. Din păcate acesta nu se mai păstrează. Mai pot fi văzute însă fotografii.

tavanul realizat de specialiști din Viena – foto

Se mai păstrează din pictura originală frânturi de desene, făcute în culoarea roșie. Se mai pot vedea și acum bucați ale imaginii unui cerb pe partea centrală a clădirii la primul nivel al Castelului, dar și câteva bucăți de pictură pe peretele apropiat de bastionul bucătăriei.

pictura ce înfățișează un cerb

În ciuda aspectului de fortificație, castelul era destinat în primul rând locuirii de către familia nobiliară, fiind aranjat și decorat în stil renascentist la modă în acele vremuri în cazul locuințelor nobiliare fortificate.

Istoria Castelului:

Sükösd István care se trăgea dintr-o veche familie secuiasă înstărită a ridicat o parte a castelului în perioada 1594-1603.

Castelul, sub forma unei fortărețe pătratice și cu numai trei camere, este întărit la cele patru colțuri cu turnuri circulare, probabil pe timpul lui Sükösd György, la începutul secolului al XVII-lea.

După moartea acestuia, în 1631, castelul este preluat de Budai Péter și după ce moare și el (în 1694) castelul trece în proprietatea contelui Bethlen Samuel (1663-1708). El este cel care a mărit și a întărit castelul. A înălțat zidurile, construind și un turn de poartă.

Spre sfârșitul secolului XVII de destinul acestui loc se leagă și o parte a vieții familiei domnitorului valahiei Ghica I. În timpul războiului dintre turci și austrieci din 1664, domnitorul Ghica a fost silit să fugă în Polonia. În drumul său prin Transilvania, familia s-a bucurat de protecția principelui Mihail Apafi și a fost găzduită aici. Tot aici a născut domnița Maria, pe fiul său Matei.

Castelul a servit ca locuință temporară familiei Bethlen până în anul 1873, când trece în proprietatea contelui Teleky Sámuel (prieten al arhiducelui Rudolf şi celebru explorator al marilor lacuri din Africa de Est, conducătorul primei expediţii europene în nordul Keniei.

În 1903 Samuel Teleky, moștenitorul domeniului, vinde castelul pentru suma de 420.000 de coroane.

Despre această situație Orbán Balázs a scris aceste rânduri: „…până la urmă castelul frumos a fost abandonat de proprietar, retrăgându-se la Viena, unde trăiește în atmosfera puturoasă, care îi pune în pericol atât plămânii, cât și sufletu”

Din 1903 castelul este preluat de comunitatea locală.

La un moment dat castelul a ajuns în custodia Băncii de Credit din Transilvania. În căteva luni banca a vândut pădurile din vecinătate, ce aparțineau castelului.

După primul război mondial, castelul trece din mână în mână, fără ca cineva să se ocupe de buna întreținere a acestuia și mai ales de renovare.

A fost loc pentru jandarmi, depozit de pompieri și multă vreme a fost folosit adăpost pentru animale.

Dezinteresul a dus la dărâmarea vestitei Săli a Cavalerilor, a întregii laturi de est (locuită de famiile nobilare), dar și la dărâmarea unui turn.

Restaurarea:

Prima restaurare oficială a avut loc în anii 1990, dar fără a ține cont de materialele folosite anterior și fără a încerca să fie păstrate elementele de arhitectură ce încă mai puteau fi salvate. Astfel, o parte a balconului a fost refăcută cu cărămidă, în loc de roca bazaltică. Iar la interior și în câteva părți exterioare a fost folosit ciment.

Restaurarea castelului a fost abandonată încă din acele vremuri și nu a mai fost reluată.

balcon reconstruit din cărămidă în anii 90
zidurile interioare ale Castelului

Program și bilete:

Bilete adulți 20 de lei și 10 lei pentru copii peste 6 ani – biletul include vizitarea Castelului, dar și a Coloanelor de bazalt și a Lacului de Smarald – situate tot în localitatea Racoș, la câteva minute distanță de Castel.

Programul de vizitare a Castelului

Luni-Vineri: 12 – 20

Sâmbătă- Duminica: 10 – 20

Pentru a vă asigura că puteți vizita Castelul, puteți suna înainte ghidul locului:

Ferko Katalin 0743.395.617

Evenimente:

În curtea Castelului pe parcursul anului se mai organizează și diverse evenimente:

– târg de produse tradiționale, specifice zonei

– expoziții de fotografie

– ateliere pentru copii

– demonstrații de sculptură

– concerte

– fizionare de filme documentare

– demonstrații de dansuri tradiționale

exterior, corpul hambarului și bastionul bucătoriei – unice în Transilvania

Codul din lista monumentelor:

BV-II-A-A-11754

Adresa:

RACOȘ, STR. PRINCIPALĂ NR. 137

PUNCTE DE INTERES ÎN ZONĂ:

Vulcanul stins al Carpaților

– Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt de la Racoș

– 40 de lucruri de făcut în Braşov şi Sighişoara

– Cetatea Prejmer, obiectiv în Patrimoniul Mondial UNESCO

– Excursie la Biserica Evanghelică Fortificată HĂRMAN, judetul Braşov

Pentru reportaje video vă puteți abona la canalul meu https://www.youtube.com/SergiuVoicu

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sükösd-Bethlen Castle is a historic monument located in the central part of the Racoş comune located in the south-eastern part of Transylvania, between Brasov and Sighişoara. The castle, in the form of a square fortress and initialy having only three-chamber, was built between 1594 and 1603 by Sükösd István, who was descended from an old Szekler family. At the beginning of the 17th century, the castle was strengthened at the four corners with circular towers, probably during the time of Sükösd György. After his death, in 1631, the castle was taken over by Budai Péter and after he died (in 1694) the castle passed to the Count Bethlen Samuel (1663-1708). He is the one who will enlarge and strengthen the castle, raising the walls, building bastions and a gate tower. The castle was also defended by a water ditch over which, in front of the reinforced gate with iron grille, was a rabatabil bridge. Despite the fortification look, the castle was primarily designed for the noble family’s living, being arranged and decorated in a Renaissance style fashionable in those times in the case of fortified nobility dwellings. As an architectural curiosity was rebuilt, occupying a whole corner tower, the hood over the kitchen. The castle served as a temporary dwelling to the Bethlen family until 1873 when it became the property of Count Teleki Sámuel, a explorer and a man of culture. Since 1903 the castle has been taken over by the local community and, in particular, due to the lack of interest of the communist authorities, being also used as a storage space, the construction degrades. The hostility of history and nature have led to the demolition of a famous Hall of the Knights, of the entire east side (inhabited by the noble families) and of a tower. In recent years, the castle has been partially renovated. Next to Racos is the famous nature reserve Racos Geological Complex, which has three very interesting objectives: Basalt Columns (nature monument from 1960), Emerald Lake (formed in a former basalt quarry) and a lunar landscape in a former basalt scoria quarry.

sursa acestei fotografii romania-travel-guide.com

NE VEDEM ȘI AICI :

FACEBOOK
https://www.facebook.com/SergiuVoicu.ro
https://www.facebook.com/sergiu.voicu.a

https://www.facebook.com/RomaniaFastForward/https://www.facebook.com/groups/RomaniaFastForward/

https://www.facebook.com/SuccesEchilibru/https://www.facebook.com/Travel.Business.By.SergiuVoicu.Ro/

LINKEDIN
https://www.linkedin.com/in/sergiu-voicu/

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/sergiuvoicu.ro/

YOUTUBE
https://www.youtube.com/SergiuVoicu

Please follow and like us:Multumesc
error0
Tweet 20
fb-share-icon20

Sergiu Voicu

Sunt jurnalist specializat în domeniul economic, de afaceri, financiar şi în turism. Sunt realizatorul proiectului România Fast Forward, unde fac reportaje ample despre români de succes, oameni de afaceri cu poveşti frumoase şi companii autohtone de top. În decursul anilor am prezentat atât emisiuni de business, de călătorii, dar şi de divertisment. Am experienţă de aproape 12 ani de reporter de stiri acreditat la Guvern şi am avut ocazia să fiu regizor şi regizor secund pentru câteva documentare de televiziune. Am lucrat 5 ani şi în radio, unde am fost atât realizator de emisiuni, cât şi DJ. Sunt absolvent de Studii Economice şi am urmat un masterat în Jurnalism, iar călătoriile şi dansul sunt marile mele pasiuni.

Un comentariu la „Castelul de lângă Vulcanul Stins și Lacul de Smarald | CASTELUL SUKOSD BETHLEN

  • 12 iulie 2021 la 12:32 PM
    Permalink

    Am fost! Minunat! Multumesc pentru aceasta pagina si pentru toate sugestiile de plimbare!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

%d blogeri au apreciat: