ArticoleTurism

Valea Hârtibaciului: tărâm cu fortificații transilvănene și coline spectaculoase

biserici și fortificații de pe Valea Hârtibaciului – SergiuVoicu.Ro

Spectaculosul drum printre colinele Transilvaniei vă oferă ocazia de a vedea și numeroase biserici și fortificații ce datează încă din anii 1200 – 1300 (secolele XIII -XIV). Tot aici puteți experimenta și o călătorie cu mocanița.

Traseu:

– Făgăraș, pe lângă Cetatea Făgăraș

– Drumul care duce spre Bărcuț – Brădeni

– Urmați însă traseul doar până la intersecția spre Șoarș, unde faceți stânga. Din Șoarș mergeți pe ruta:

– Rotbav

– Cincu

– Merghindeal

– Dealul Frumos – aici este Centrul Țării – în vârful dealului găsiți o plăcuță și un monument care marchează Centrul Țării

– Agnita

– Bârghiș

– Ighișu Vechi

– Alțâna

– Nocrich

– vizitați și biserica fortificată din Hosman – situată la doar 1km de drumul principal. În spatele bisericii este un cimitir cu morminte foarte vechi. Locul este interesant de văzut și de fotografiat.

– De aici drumul iese la Sibiu

SergiuVoicu.Ro – Sibiu

Distanța

Lungimea traseului de la Făgăraș până la Sibiu, prin Valea Hârtibaciului, este de aproximativ 115 de km. Parcurgeți drumul în aproape 2 ore, dar pentru că veți face mai multe pauze și timpul va crește proporțional cu pauzele.

Numele

Valea este creată, așa cum ne așteptăm încă de la numele pe care îl poartă, de râul Hârtibaciu, care străbate teritoriile satelor săsești transilvănene până în locul în care calatoria sa se termină odată ce întâlnește râul Cibin, care la rândul său continuă să călătorească și să construiască noi și noi peisaje până la râul Olt.

Mocănița

Prin această vale puteți testa și experiența unei plimbări cu mocănița între localitățile Cornățel și Hosman. Pentru a afla mai multe date despre orele de plecare și traseu, puteți suna la numărul +4 0726 304 325 , sau puteți accesa informațiile de aici.

Traseul face parte din drumul parcurs de calea ferată îngustă ce pleacă de la Sibiu, trece prin Agnita și continuă până la Sighișoara, ce odinioară era cea mai lungă cale ferată îngustă din România.

Construcția căii ferate a mocăniței  a început în 1895 din Sighișoara, iar cei 48 de km au ajuns la Agnita în 1898, iar următorii 62 km până la Sibiu au fost finalizați în 1910. Calea ferată a mocăniței Văii Hârtibaciului a avut în total 123 km. Mocănița Sighișoara – Agnita a funcționat din 15 noiembrie 1896 până la 1 iunie 1965 și circula cu o viteză medie de 10km/h. Acum puteți experimenta tursitic o bucată din acest traseu în vacanța voastră, dacă vă programați din timp.

Ciclism

Bicicliștii vor găsi aici și un traseu excelent pe șoseaua care leagă Sibiul de Agnita. Traseul „Drumul naturii” de pe Valea Hârtibaciului, inițiat de Sibiu Turism, este unul dintre itinerariile turistice tematice ce ar putea face parte din experiența cicliștilor.

Curiozități

Aici, pe Valea Hârtibaciului, și-a găsit loc propice pentru cuibărit acvila țipătoare mică. Ce este interesant la acest lucru este că în întreaga lume trăiesc aproximativ 20 de mii de perechi, iar dintre acestea, în sezonul cald, în România ajung peste 4 mii de păsări – cele mai multe dintre ele zboară, își fac cuib și se înmulțesc aici, în zona centrală a Transilvaniei.

Noi am avut șansa să vedem 4 astfel de păsări, atât în aer, cât și stând și căutându-și hrana de pe baloții de paie de pe coline.

Biserici și fortificații ce merită văzute pe acest drum:

– Șoarș

Ridicată la mijlocul secolului XV.

Pentru vizitare puteți suna la dl. Reinhold – tel: +40757883704

– Cincu

O parte dintre turnuri au fost ridicate la începutul secolelor XI-XII. Locul a fost fortificat și înălțat de câteva ori, căpătând aspectul de astăzi în urma lucrărilor din secolul XVIII.

Pentru vizitare puteți suna la dl. Constantin Boghean – tel: +40784451853

– Merghindeal

Bazilică romanică de secol XIII, păstrată în mare parte.

Pentru vizitare trebuie căutat dl. Marius Subțirel. Str Merghindeal 218

– Dealul Frumos

Aici este socotit a fi Centrul Țării. În vârful dealului găsiți o plăcuță și un monument care marchează Centrul Țării.

În localitate este bazilica romanică construită în secolul XIII, modificată semnificativ în anii 1500, prin adăugarea sistemelor defensive.

Pentru vizitare puteți suna la dna. Hedwig Herbert – tel: +40269517585

– Agnita

Biserica e ridicată în secolul XIII fără turn. Zidurile de fortificare au fost construite două secole mai târziu.

Pentru vizitare puteți suna la dna. Inge Gull – tel: +40723182159

– Alțâna

Construită în secolul XIII.

Pentru vizitare puteți suna la dna. Rosemarie Muller – tel: +40744105620

– Hosman

Din bazilica ridicată în secolul XIII se mai păstrează portalul de vest, coloanele și arcadele. În secolul XV au fost ridicate zidurile fortificației, iar în jurul anului 1500 turnul clopotniței a fost înălțat.

Pentru vizitare puteți suna la dna. Maria Nicula – tel: +40746131088

– Nocrich

Biserica a fost ridicată inițial în secolul XIII, a fost apoi demolată. Fortificația a fost construita două secole mai târziu, între secolele XV și XVIII.

Pentru vizitare puteți suna la dna. Rosemarie Muller – tel: +40744105620

Puteți vedea aici câteva dintre frumusețile oferite de Valea Hârtibaciului

NE VEDEM ȘI AICI :

FACEBOOK
https://www.facebook.com/SergiuVoicu.ro
https://www.facebook.com/sergiu.voicu.a

https://www.facebook.com/RomaniaFastForward/https://www.facebook.com/groups/RomaniaFastForward/

https://www.facebook.com/SuccesEchilibru/https://www.facebook.com/Travel.Business.By.SergiuVoicu.Ro/

LINKEDIN
https://www.linkedin.com/in/sergiu-voicu/

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/sergiuvoicu.ro/

YOUTUBE
https://www.youtube.com/SergiuVoicu

Sergiu Voicu

Sunt jurnalist specializat în domeniul economic, de afaceri, financiar şi în turism. Sunt realizatorul proiectului România Fast Forward, unde fac reportaje ample despre români de succes, oameni de afaceri cu poveşti frumoase şi companii autohtone de top. În decursul anilor am prezentat atât emisiuni de business, de călătorii, dar şi de divertisment. Am experienţă de aproape 12 ani de reporter de stiri acreditat la Guvern şi am avut ocazia să fiu regizor şi regizor secund pentru câteva documentare de televiziune. Am lucrat 5 ani şi în radio, unde am fost atât realizator de emisiuni, cât şi DJ. Sunt absolvent de Studii Economice şi am urmat un masterat în Jurnalism, iar călătoriile şi dansul sunt marile mele pasiuni.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Sergiu Voicu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura