CETATEA PREJMER, obiectiv în Patrimoniul Mondial UNESCO
- Excursie la Biserica Fortificată Prejmer, judetul Braşov
În călătoriile pe care le faceţi prin România să vă notaţi printre obiectivele pe care să le vizitaţi şi CETATEA PREJMER, ce se află la doar 12 km de Brasov şi care este un superb obiectiv aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Satul Prejmer, aflat în Ţara Bârsei, adăposteşte cu mândrie monumentul rămas parcă neatins de vremuri, dar şi unele dintre cele mai vechi vestigii din Transilvania.
Cetatea Prejmer, sau cunoscută pe hârţile turistice ca Biserica fortificată Prejmer, este cea mai mare fortificaţie de acest tip din sud-estul Europei.
A fost construită de saşii ce vieţuiau pe aceste plaiuri în scop de apărare şi refugiu din faţa năvălirilor străine.
Biserica centrală, construită în secolul XIII a fost înconjurată de ziduri înalte şi astfel a fost creată o cetate ţărănească cu scop de apărare.
De jur împrejurul zidurilor mari, în vremurile în care cetatea chiar era folosită pentru protecţie, erau şi şanţuri adânci cu apă.
În vechime, toate cetăţile şi bisericile erau înconjurate de canale adânci în care era apă. Dar această apă nu era ca în poveştile cu cavaleri şi zâne…cu lebede şi flori. Apa era infestată, cu fecale şi deşeuri pentru a avea rol de protecţie.
Pentru că atacatorii deobicei ajungeau aici răniţi, trecerea înot a unei ape infestate însemna infectarea ranilor, ce putea duce septicemie şi chiar moartea luptătorilor. Armata îşi proteja ostaşii, aşa că puţini erau cei care se avântau să treacă înot, deobicei cei fără răni.
În interiorul zidurilor se puteau adăposti sute de oameni, dar şi zeci de animale ce puteau fi bagate în grajdurile construite special pentru ele.
Veţi vedea foarte multe cămăruţe aşezate de jur împrejurul zidurilor, una lângă alta, ca nişte faguri.
Zidurile pe care sunt construite aceste încăperi datează din perioada primei invazii turceşti, 1425-1505. Zidurile au 12 m înălţime, iar pe ele sunt amenajate 272 camere, aranjate asimetric pe 4 nivele.
Fieacare familie din sat avea câte o astfel de cămăruţă. De aceea ele sunt şi numerotate, să fie mai uşor de identificat. Numărul de pe uşa era corespondentul casei din localitate, iar fiecare cameră se moştenea din generaţie în generaţie.
Erau folosite ca locuri de depozitare a mâncării, averilor, fânului şi grânelor. Fiecare familie din localitate îşi ţinea aici bunurile principale pentru supravieţuirea familiei şi animalelor. În cazul unor atacuri, timpul de reacţie era extrem de redus şi dacă bunurile erau deja la adăpost şi familia trecea mai uşor peste perioadele dificile de refacere a caselor şi de refacere a stocurilor de hrană.
Acum unele încăperi sunt păstrate în regim de muzeu, iar două dintre ele poartă numele de „Şcoala Veche”, păstrând resturile unor picturi murale vechi. Fundaţia Saşilor Transilvăneni a amenajat una din încăperi ca şcoală
Poziţionarea fortificaţiei era una strategică. Situată în estul Transilvaniei, trebuia să fie principalul punct de apărare dinspre pasul Buzăului.
Nu este de mirare că această poziţie i-a adus şi numeroase atacuri. A fost ţinta a peste 50 de forţări a trupelor turceşti, dar nu a fost cucerită niciodată de turci.
Pe ziduri se aflau fixate şi guri de foc pe care se turnau smoală, ulei încins, apă clocotită, sau se aruncau suliţe.
La ultimul nivel al zidului există un drum de rond care uneori ajunge la 4 metri laţime.
Cetatea din Prejmer are zidurile cele mai puternic fortificate, dintre toate cetăţile şi bisericile din Transilvania – au o înălţime cuprinsă între 12 şi 14 metri, iar grosimea lor ajunge şi la 6 metri.
Între 1960 şi 1970 au avut loc ample lucrari de restaurare, care i-au redat farmecul păstrat în scrierile istorice.
În 1999 cetatea este inclusă în patrimoniul cultural mondial Unesco.
ACUM: Constituie cea mai bine păstrată și cea mai puternică biserică-cetate medievală din Estul Europei.
CE VEDEM ÎN ZONĂ:
– Pădurea şi mlaştinile din Prejmer
Rezervaţie situată la 20 km de Brasov, în apropierea comunelor Hărman şi Prejmer.
Pădurea Prejmer şi mlaştinile din jur sunt bogate în izvoare şi au numeroase specii rare
– Festivalul Clătitelor la Prejmer
,,Faschingul” , sau ,,Sarbatoarea clatitelor” este sărbătoarea care marchează momentul de trecere de la iarnă la primăvară, dar şi începutul Postului Paştelui
Cei care merg să vadă Fasching-ul vor vedea un alai de oameni mascaţi care cutreieră satul pe jos, în căruţe sau pe cai, cântă şi fac glume, dar gătesc în căruţe şi clătite pe care le împart celor care stau pe marginea drumului să întâmpine alaiul.
PROGRAM:
Vara:
Luni – Vineri 09:00 – 18:00
Sâmbătă 09:00 – 18:00
Duminică 11:00 – 18:00
Iarnă:
Luni
– Sâmbătă 09:00 – 16:00
Duminică 11:00 – 16:00
În duminicile din luna August la orele 17 are loc festrivalul muzical “Diletto muzicale”.
UNDE MERGEŢI:
Biserica fortificată din Prejmer
în Județul Brașov
Localitate Prejmer str. Mare 2
CONTACT:
Epitropul Gerhard Hermann Klutsch
Telefon: 0724.258.414
Pentru reportaje video vă puteți abona la canalul meu https://www.youtube.com/SergiuVoicu
Descoperiți România frumoasă și pe grupul https://www.facebook.com/groups/RomaniaFastForward unde puteți posta și voi fotografii și descrieri din locurile minunate descoperite în România
NE VEDEM ȘI AICI :
FACEBOOK
https://www.facebook.com/SergiuVoicu.ro
https://www.facebook.com/sergiu.voicu.a
https://www.facebook.com/RomaniaFastForward/https://www.facebook.com/groups/RomaniaFastForward/
https://www.facebook.com/SuccesEchilibru/https://www.facebook.com/Travel.Business.By.SergiuVoicu.Ro/
LINKEDIN
https://www.linkedin.com/in/sergiu-voicu/
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.