ArticoleTurism

BUCOVINA ÎN 2 ZILE – Topul celor mai importante obiective

Traseul recomandat pornește din Brașov – iar drumul vă va duce pe hartă prin următoarele puncte:
ziua 1. 
Brașov – Sfântu Gheorghe – Băile Tușnad – Miercurea-Ciuc – Gheorgheni – Lacul Roșu – Cheile Bicazului – Bicaz – Lacul Izvorul Muntelui – drumul din partea stânga a Lacului, prin Parcul Național Ceahlău – Broșteni – Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna-Arini – Vatra Dornei
ziua 2. 
Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc – Mănăstirea Voroneț (Patrimoniu Unesco) – Gura Humorului – Mănăstirea Humorului (Patrimoniu Unesco) – Solca – Mănăstirea Arbore (Patrimoniu Unesco) – Marginea (ceramică) – Mănăstirea Putna – Mănăstirea Sucevița (Patrimoniu Unesco) – Mănăstirea Moldovița (Patrimoniu Unesco) – Pasul Pașcanu – Fundu Moldovei

DESCRIEREA TRASEULUI:

ZIUA 1

Brașov – Sf. Gheorghe – Băile Tușnad – Miercurea-Ciuc – Gheorgheni – Lacul Roșu – Cheile Bicazului – Bicaz – Lacul Izvorul Muntelui – drumul din partea stânga a Lacului, prin Parcul Național Ceahlău – Broșteni – Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna-Arini – Vatra Dornei
Kilometri de parcurs: 350 km. Durata călătoriei cu mașina: 6 h. 30 min. – la care adăugați timpul pentru pauzele de vizitare a obiectivelor dorite
foto by @SergiuVoicu.Ro

Interesant de știut:

* Băile Tușnad – Staţiune cu diverse izvoare de ape minerale, mezotermale şi mofete ce sunt recomandate pentru tratamentul bolilor cardio vasculare, urinare şi a sistemului nervos. Există 44 izvoare naturale şi foraje. * Lacul Roșu – este un lac de baraj natural format în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838, ce a avut 6,9 magnitudine. Spectaculoase sunt trunchiurile de arbori care ies din apă, ce fac parte din pădurea scufundată. * Cheile Bicazului – au o lungime de aproximativ 6 kilometri, fac legătura între Transilvania și Moldova * Lacul Izvorul Muntelui – cu o suprafață ramarcabilă de 32,6 km, lacul s-a format după construirea între anii 1950 și 1960 a unui baraj care alimentează hidrocentrala de 210 MW. Pentru construcția barajului și amenajarea lacului au fost strămutate 22 de sate din zonă, 18.000 de locuitori din aproape 2.300 de gospodării, iar lucrările pentru amenajarea actuală și pentru baraj au fost realizate de 15 mii de muncitori. * Parcul Național Ceahlău – este minunat de văzut și de cutreierat, iar cele mai interesante legende despre el le găsiți aici . *Broșteni – dacă vă sună cunoscută localitatea prin care veți trece înseamnă că v-ați amintit de lucrarea „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă, în care personajul principal, Nică, învață la Broșteni în perioada în care a stat la Irinuca și a luat râie de la caprele acesteia. În Broșteni puteți vedea și Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Broșteni, cunoscută și ca Biserica-muzeu „Ion Creangă”. Un lăcaș de cult ortodox construit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea cu dublu rol, de biserică parohială și școală. Între elevii care au învățat în această școală se numără și Ion Creangă. În prezent biserica de lemn are destinația de muzeu. Vezi detalii aici. * Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna-Arini – deși este destul de nouă, vă va surprinde foarte plăcut. Construită din lemn de stejar, biserica este împodobită în exterior cu brâie de sculpturi în lemn. În cadrul mănăstirii funcționează o pensiune monahală cu spații de cazare pentru pelerini.Sunt aici și ateliere de veșminte preoțești, broderie, pictură de icoane, sculptură.

ZIUA 2

Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc – Mănăstirea Voroneț (Patrimoniu Unesco) – Gura Humorului – Mănăstirea Humorului (Patrimoniu Unesco) – Solca – Mănăstirea Arbore (Patrimoniu Unesco) – Marginea (ceramică) – Mănăstirea Putna – Mănăstirea Sucevița (Patrimoniu Unesco) – Mănăstirea Moldovița (Patrimoniu Unesco) – Pasul Pașcanu – Fundu Moldovei – Pasul Prislop – Borșa – Vișeu de Sus
Kilometri de parcurs: 353 km. Durata călătoriei cu mașina: 6 h. 30 min. – la care adăugați timpul pentru pauzele de vizitare a obiectivelor dorite

Interesant de știut:

* Pasul Prislop – cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali. Pasul Prislop face legătura între Depresiunea Maramureșului și Valea Bistriței Aurii. Acest drum trans-carpatic atinge altitudinea maximă de 1416 m; * Mănăstirea Voroneț – supranumită „Capela Sixtină a Estului”, este un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, astăzi localitate componentă a orașului Gura Humorului. Mănăstirea se află la 36 km de municipiul Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare (1457-1504). Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme. Pictura exterioară a Voronețului, datând din timpul domniei lui Petru Rareș, este realizată la un înalt nivel artistic, fiind socotită drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești.  Mănăstirea Voronețului este cunoscută în special pentru culoarea sa, „Albastrul de Voroneț”. Istoricii sunt plăcut surprinși de rezistenţa acestei culori în condiţii climatice foarte aspre. Chiar dacă rețeta culorii nu mai este cunoscută de nimeni, tehnica folosită este bine știută. Meșterii au început lucrul la pictură atunci când pereții bisericii nu se uscaseră încă, alegând exact momentul optim când vopselurile vor fi fuzionat cel mai bine cu tencuiala. Cert este că, deși și alte mânăstiri din Nordul Moldovei au beneficiat de acest albastru superb, el este cu adevărat viu doar la Voroneț. * Mănăstirea Humorului – construită în anul 1530. Monument în Patrimoniul UNESCO. * Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Arbore ( Biserica Arbore) – construită în anul 1502 în satul Arbore de către hatmanul Luca Arbore. Ea se remarcă prin pictura murală exterioară. Monument în Patrimoniul UNESCO. * Ceramica neagră de Marginea – Ceramica neagră de Marginea este unică în Europa. Un alt centru de ceramică neagră se găsește în America de Sud și în statul Mexic. În Marginea, începutul olaritului este stabilit de către istorici în jurul anului 1500. În perioada comunismului posesia unei roți de olar era considerată infracțiune, iar mulți olari au fost nevoiți să renunțe la acest mesteșug sau să-l practice pe ascuns. Mult mai târziu comuniștii au încercat exploatarea acestui meștesug în scop de propagandă și au încercat relansarea lui într-o formă cooperatistă. * Mănăstirea Sucevița – construită între anii 1583-1586, în vremea voievodului Petru Șchiopul. Monument în Patrimoniul UNESCO.
* Mănăstirea Moldovița – Voievodul Petru Rareș, iubitor de artă ca și tatăl său, Ștefan cel Mare, vrând să continue existența Mănăstirii Moldovița, a ales locul puțin mai la șes de vechea biserică a lui Alexandru cel Bun și a construit actuala biserică a Moldoviței în anul 1532, închinând-o aceluiași hram „Buna Vestire”.  Pictura exterioară, care s-a păstrat foarte bine, reprezintă principalul punct de atracţie al mănăstirii.Monument în Patrimoniul UNESCO.

Obiective turistice suplimentare pentru traseu:

  • Cetatea de Scaun a Sucevei
Cetatea de Scaun este o cetate medievală, aflată la marginea orașului Suceava. Construcția cetății a pornit în vremea lui Petru I Mușat, iar fortificația a fost făcută pe vremea lui Ștefan cel Mare.
  • Chilia lui Daniil Sihastrul
Chilia se află în satul Putna. Daniil Sihastrul și-a cioplit în stâncă o mică încăpere cu paraclis, care i-a servit ca adăpost vreme de peste 20 de ani. Credincioși veneau aici să-i ceară sfatul. După moartea sa, călugărul a fost beatificat și îngropat în pronaosul Mănăstirii Voronet.
  • Salina Cacica 
La 17 km de Gura Humorului se află localitatea Cacica. Aici veți găsi și Salina Cacica. Salina este una dintre cele mai vechi mine de sare recristalizată din Europa, datată din neoliticul timpuriu (mileniul 5 î.Hr.). Rezerva de sare de la Cacica a fost descoperită în urma unor forări în anul 1790. În prezent, Salina Cacica are destinație turistică. Intrarea se face prin intermediul a 192 de trepte de brad, cu o vechime de câteva secole, suprafața lor fiind acoperită cu sare mineralizată.
  • Muzeul Oului, din Vama
Ouăle încondeiate cu motive tradiționale sunt parte din tradiția Bucovinei. Există chiar și un muzeu dedicat artei încondeierii oului. Colecția de aici adună peste 3000 de exponate.
  • Casa cu linguri la ferestre
Casa cu linguri la ferestre este un muzeu privat. A fost înființat în 1945 de profesorul Ion Țugui. Are o colecție impresionantă de linguri din lemn, așezate pe pereți, pe tavan sau la ferestre. Există și o expoziție de linguri donate de la turiștii din toate colturile lumii.
  •  Muzeul Satului Bucovinenan
Case tradiționale din zonă, vechi de secole, dar atent restaurate și strămutate într-un sat tradițional.
  •  Mocanița din Bucovina
Mocanița din Bucovina îți poate oferi o experiență foarte interesantă. Locomotiva cu aburi, te va purta prin Valea Moldoviței, timp de 3 ore (dus-întors). Vei putea admira din vagoanele Mocaniței frumusețea satelor tradiționale și salbăticia munților ce le înconjoară.
  •  Transraraul
Este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri rutiere din Europa. Șoseaua montană are o lungime de 28 km și face legătura între Valea Bistriței și Valea Moldovei. Altitudinea maximă atinsă este de 1400 m. „Drumul Comorilor” vă lasă să admirați Pietrele Doamnei și Stâncile Adam și Eva.
VEZI video de mai jos>

– Următoarele opt biserici pictate au fost înscrise, începând din anul 1993, pe lista patrimoniului cultural mondial a UNESCO:

  • Arbore (Biserica “Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”)
  • Humor (Biserica „Adormirea Maicii Domnului”)
  • Moldovița (Biserica “Buna Vestire”)
  • Pătrăuți (Biserica “Sfânta Cruce”)
  • Probota (Biserica “Sfântul Nicolae”)
  • Suceava (Biserica “Sfântul Gheorghe”)
  • Voroneț (Biserica “Sfântul Gheorghe”)
  • Sucevița (Biserica “Învierii”)

NE VEDEM ȘI AICI :

FACEBOOK https://www.facebook.com/SergiuVoicu.ro https://www.facebook.com/sergiu.voicu.a https://www.facebook.com/RomaniaFastForward/ https://www.facebook.com/groups/RomaniaFastForward/ https://www.facebook.com/SuccesEchilibru/ https://www.facebook.com/Travel.Business.By.SergiuVoicu.Ro/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/in/sergiu-voicu/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/sergiuvoicu.ro/ YOUTUBE https://www.youtube.com/SergiuVoicu

Sergiu Voicu

Sunt jurnalist specializat în domeniul economic, de afaceri, financiar şi în turism. Sunt realizatorul proiectului România Fast Forward, unde fac reportaje ample despre români de succes, oameni de afaceri cu poveşti frumoase şi companii autohtone de top. În decursul anilor am prezentat atât emisiuni de business, de călătorii, dar şi de divertisment. Am experienţă de aproape 12 ani de reporter de stiri acreditat la Guvern şi am avut ocazia să fiu regizor şi regizor secund pentru câteva documentare de televiziune. Am lucrat 5 ani şi în radio, unde am fost atât realizator de emisiuni, cât şi DJ. Sunt absolvent de Studii Economice şi am urmat un masterat în Jurnalism, iar călătoriile şi dansul sunt marile mele pasiuni.

2 comentarii la „BUCOVINA ÎN 2 ZILE – Topul celor mai importante obiective

  • Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m inspired!

    Extremely helpful info specifically the remaining part
    🙂 I care for such information much. I was looking for this particular info for a long time.
    Thank you and good luck.

  • I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of house . Marleah Tod Lissa

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Sergiu Voicu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura