Thailanda – ghid de călătorie | Studiu de caz: Phuket, Krabi, Bangkok |
Thailanda – ghid de călătorie
studiu de caz: Phuket, Krabi, Bangkok
Thailanda în câteva cuvinte: fascinantă, salbatică, exotică, o lume la extreme, mizerie, sărăcie, negociere, peisaje şi locuri cuceritoare
***
Insir mai jos o descriere a traseului pe care l-am făcut, cu impresiile mele şi sfaturile ce se desprind dintr-o astfel de experienţă, ce pot fi utile oricărui turist în Thailanda, indiferent de zona în care va calatorii.
***
Am plecat din Bucureşti spre Thailanda, cu escală în Doha.
Zborul din București în Doha este de sub 5 ore. Pe avion primești o masă și băuturi, iar timpul trece repede, dacă vezi şi un film..poate chiar două.
În aeroport în Doha, pentru transferul către următorul avion trebuie să mai faci odată filtru de securitate.
Cozile pot fi destul de mari, chiar dacă aeroportul este unul mare și are multe porți de security.
Eu recomand ca escala sa fie de minim 2 ore, să nu fiți grăbiți și stresați că pierdeți avionul următor. În plus, dacă la security treceţi repede, mai aveti timp şi să aruncați o privire pe la magazinele din aeroport. Multe dintre ele sunt magazine de parfumuri. Aici am văzut foate multe branduri cu serii de parfumuri create special pentru partea asta de lume…pe care nu le veți găsi în DutyFree-urile din Europa. Preturile pentru parfumuri aici sunt ceva mai mari decât în Europa. Puteţi cumpăra cu dolari, sau cu ryali.
Din Doha am cumpărat adaptor pentru prizele din Thailanda. În Thailanda găsiți prize de curent pt a vă încărca telefoanele şi alte gadgeturi, atât după model European, cât și de tip American ( pt care vă trebuie adaptor ). Cum la hoteluri sunt de obicei puține prize, pentru a le fructifica pe toate din camera, e de preferat să vă luați și un adaptor. În aeroport un astfel de aparat costă între 25 și 50 de euro unul.
Din Doha spre Puhket zborul durează cam 6 ore. Pe avion veți primi o masă, o gustare și băuturi. Puteți vedea pe drum vreo 2 filme, puteți citi, sau dormi. La cât timp aveţi, e suficient şi pentru a vă scrie memoriile sau o lista de planuri pentru viitor.
Pe avion primiţi un formular ce trebuie completat cu datele personale și datele cursei cu care zburați și cu adresa hotelului la care staţi în Thailanda.
Acel formular vă este necesar pentru a putea intra în Thailanda şi a obţine viza. Ar trebuie completat în avion (să vă luați un pix cu voi) pentru a economisi timp și astfel după ce coborâți din avion să mergeți direct pentru viză.
Viza de Thailanda o puteți lua fie înainte de a pleca din Romania (dar va complicați inutil), fie direct la sosirea în aeroport.
Pentru viză trebuie completat formularul pe care l-aţi primit în avion şi încă un formular pe care îl găsiți lângă biroul de vize, aceleași date personale, la care adăugați o fotografie de dimensiuni 4×6 cm. Fotografia să o faceți în România. Știu, pare mare că dimensiune, dar o aplică ei pe formularul de viză. Toată procedura cu viza durează 10 minute…daca nu este coadă pentru vize. Apoi după ce ați primit pașaportul cu stampila de viză, mergeți direct la biroul de verificări cu prioritate pentru pașapoartele cu viza luată din aeroport.
Legat de viză, verificați dacă se aplică taxă sau nu. (Aprox 50 de euro este). Sunt perioade în care aceasta se suspendă. Dacă este taxă, atunci ea trebuie plătită în moneda Thailandeza. Să aveţi pașaport valabil cel puțin 6 luni de la data intrării în țară, dar să aveţi şi să prezentaţi şi biletele de avion şi cazare, să puteţi arăta ofiţerului de viză cât staţi şi când ieșiţi din țară.
Am citit în mai multe locuri şi pe mai multe forumuri că este recomandat să puteţi face dovada deținerii de sume cash şi/sau în conturi. Am avut extras de conturi de la băncile din România şi fişă fiscală de la angajator. Vă poate cere ofiţerul de viză. Nu am trecut prin această situaţie.
Bani este de preferat să mergeți cu dolari, dar acceptă la casele de schimb valutar și euro. Moneda locală este Baht thailandez.
La conversia din dolari este cursul mai bun pentru turist, faţă de schimbul făcut din moneda euro. Paritatea este de 1 euro aproximativ 35 de baht, 10 euro 350 bath, 100 de euro 3500 de bath.
În Romania nu găsiți să cumpăraţi de la bănci moneda Thailandeza. Eu am incercat la bănci mari din România, cu programare înainte, dar nu au avut disponibilitate pentru astfel de bani. Sunt câteva case de schimb valutar unde aţi avea ceva şanse să găsiţi, dar nu vă faceți griji, în Thailanda sunt case de schimb valutar în aeroport, la hoteluri, pe strada, peste tot…nu doar în oraşe, dar şi pe insule. Diferența de curs este destul de mică între casele de schimb valutar, așa că nu vă bateți capul să căutați cel mai bun curs. (Contează diferența de curs doar dacă schimbați sume mari)
De recomandat să schimbați bancnote mari, de 50 si 100 de dolari/euro. E cursul mai bun dacă e bancnota mai mare. La cele mici, de 5-10-20 de dolari/euro primiţi un curs mai dezavantajos. La sume mari puteţi şi negocia cursul de schimb, la multe dintre casele de schimb. În aeroport este cursul un pic mai mare faţă de oraș, de aceea schimbați acolo doar suma minimă pentru transport, sau ciubuc la șofer. Indiferent unde schimbaţi bani aveţi nevoie de paşaport (sau macar o copie a acestuia, va explic mai jos de ce copie).
Pentru retrageri de pe cardurile internaționale la bancomate în Thailanda se aplică un comision de 200-220 bath (aproximativ 5,5 EUR), la care se pot adăuga comisioanele băncii și diferențele de curs valutar. Dacă alegeţi aceasta variantă macar schimbaţi sume mai mari ca să nu plătiţi comisionele de fiecare dată. Se poate ocoli comisionul aplicat la extragerea din ATM dacă mergeţi cu cardul la casieria băncii…dar aici durează, sunt cozi şi în plus nu stau prea bine thailandezii la dialoguri financiare în limba engleză.
Ciubucul este foarte utilizat aici. Se așteaptă să primească ciubuc și șoferul, taximetristul, la hotel, la restaurant…peste tot. Pentru că sunt destul de saraci oamenii aici, orice ban în plus pentru ei este binevenit. Nu se supără însă dacă nu le lăsaţi ciubuc.
Thailandezi sunt foarte amabili, extrem de politicoşi, sar să te ajute, dar nu prea ştiu limba engleză. Dacă mizai în vacanţă pe comunicarea în limba engleză, vei fi surprins să descoperi că extrem de puţini se descurcă onorabil. Pe cei mai mulţi thailandezi „vorbitori de engleză” îi vei înţelege cu greu. Dar nu îmi fac griji că nu veţi găsi soluţii să vă înţelegeţi cumva. 🙂
Populația oficială are 69 de milioane de suflete, la care se mai adaugă vreo 6 milioane de ne-rezidenți din țările vecine, plus cam 25 de milioane de turiști anual.
Salariul mediu aici este de 13.800 THB, bath, adică aproximativ 350 euro, iar preţurile peste tot la manacare şi haine sunt la fel ca în România.
Daci ajunşi aici în Thailanda, vă veţi întreba: Unde sunt banii ăştia? Veţi rămâne cu impresia că ei sunt saraci tare şi nu pare să investească în nimic. (poate în maşini, că au maşini destul de bune, dar în rest…bate vântul peste tot)
La restaurant meniul are în unele cazuri preţurile trecute fără taxe. Astfel că puteţi să vă treziţi la finalul mesei cu o notă de plată care să fie cu aproape 20% mai mare. Preţurile la mancare la restaurante sunt cam la fel cu cele din România, dacă ați mânca în oraș în centru.
Diferența de fus orar faţă de România este de 5 ore.
Cu 5 ore în faţă. Dacă în Thailanda este ora 10 dimineaţa, în România este numai ora 5 dimineața. Acestă diferența o veți resimți un pic în primele zile de vacanță.
Phuket: este cea mai mare insulă din Thailanda. Aceasta are 48 km în lungime, 21 km lăţime în cea mai largă zonă a sa.
Este asezată în sudul Thailandei, la vest are litoralul Mării Andaman. Se află la 862 km sud de Bangkok. Aici găsiţi plaje cu nisip alb, golfuri şi păduri tropicale.
Cea mai bună perioadă pentru vizite este din noiembrie până în februarie, când temperatirile sunt între 23°C şi 35°C, iar ploile sunt rare.
Este o zonă ce o să vă pară foarte săracă şi cu cocioabe mizere. Peisajul este însă de vis, iar drumurile pentru maşină sunt chiar bune.
Închirierea de mașină nu este o variantă bună în Thailanda.
Aici se circulă pe stânga și cu volan pe dreapta. Traficul este incredibil de dificil. Sunt scuteristi peste tot, care merg haotic. Singurul avantaj la mașină ar fi costul redus pentru carburant. Aproximativ 25 de baht litrul.
Rețeaua de autostrăzi a țării este foarte bine dezvoltată. Au vreo 70 de mii de kilometri. Saptezeci de mii – da, aţi citit bine. Dar asta nu înseamnă că drumurile sunt sigure. Thailanda deține un record nefericit. Este pe locul întâi în lume la numărul de morți în accidente. Conduc imprudent, nu sunt atenţi la volan, stau pe internet în timpul mersului, sunt imprevizibili, nu semnalizează.
Rețeaua de aeroporturi este si ea foarte dezvoltată. Au 11 aeroporturi internaționale și vreo 20 pentru zboruri interne.
În prima zi de vacanţă în Phuket dedicați-vă timp pentru a descoperi împrejurimile hotelului și a stațiunii în care sunteţi cazaţi.
O plimbare pe plajă şi O masă bună cu mâncare locală la o terasă, vă vor începe vacanţa cu dreptul.
în Thailanda masajul este ceva obligatoriu.
Atenție masajul thailandez este unul dureros, dar peste tot pe străzi găsiți săli de masaj, precum magazinele de colţ de drum, ce oferă toate tipurile de masaj.
Nu ezitaţi o clipă. Începeți cu un masaj la picioare. Să îi spuneți să vă facă masaj mediu, nu tare. Apoi veți decide cu ce veți mai continua și cât de puternic, sau de relaxant vreţi masajul. Costurile sunt între 200 și 300 de bath pentru jumătate de oră și între 250 și 500 de Bath o ora de masaj…
Acestea sun preturile la masajul în saloanele de pe stradă. La hoteluri tarifele pentru masaj sunt cel puțin duble, şi ajung şi de 5 ori mai mari.
Excursii în Phuket
Excursie cu barca rapidă pe 4 insule. dintre care cele mai importante sunt – Phi Phi Island şi Ko Phi Phi Lee – cele mai cunoscute dintre ele.
Prețul excursiei întreaga zi este între 1500 și 1700 de bath de persoană și în funcție de costul transportului de la hotelul unde sunteți până în portul de unde se pleacă în excursie.
În aceeaşi excursie am mers şi până la insula despre care se spune că l-a inspirat pe Alex Garland să scrie romanul The Beach. Emerald Lagoon pe Mae Koh, aici este o grozava insula nelocuită. În excursie am văzut celebrul loc doar de la distanţă, pentru că era interzisă acostarea la ţărm în perioada în care am fost.
Pentru barca rapidă să vă luați lucruri cât mai puține, ca să nu le udați. Pentru că la viteză mare valurile pe care le sparge barca pot aduce apă în barcă şi este posibil să vă udați și haine și obiectele. Asta mai ales dacă este marea mai agitată.
Să vă puneţi lucrurile într-un rucsac impermeabil, sau chiar o pungă. Atenţie la telefoanele mobile 🙂 Pentru ele sunt niste apărători speciale din plastic pe care le puteţi cumpăra din port. Dacă aveți rău de mare stați în partea din spate a bărcii și eventual luați pastile de rău de mare. Dacă va știți cu probleme mai serioase de rău de mare, dimineața, înainte de plecare, nu mâncați nimic, sau mâncați doar fructe.
Nu ratați excursia pe insula Phi Phi. Este un must see al Thailandei. Poate găsiți și excursii în care să se stea pe insulă mai multe ore. Alegeți acea variantă.
Insula James Bond este şi ea de văzut, dacă aveţi timp într-o altă zi pentru o excursie.
În excursiile pe insule se fac deobicei mai multe opriri în larg pentru înnot sau snorkeling. Puteți primi ochelari și tub pentru respirat de la cei care organizează excursiile, dar vă recomand să nu folosiți acele obiecte care au fost folosite și de alte persoane pe care nu le știți. Nu știți în gura cui au mai stat acele tuburi de aer. Cel mai bine este să vă cumpărați ochelari subacvatici personali :-). Aţentie și la Aricii de mare care pot fi foarte periculoși, dacă vă înțepați la picioare în acele lor. Folosiți încălţări speciale pentru arici de mare dacă intrați în ape mai adânci.
Vizitaţi şi întreaga insulă Puhket. Din nord în sud, sunt o grămadă de lucruri de văzut şi de făcut. Mergeţi la câteva plaje, printre care și Rawai, Yanui, Kata, Karon.
Patong este o zona de văzut. Cu plajă, multe hoteluri faine şi viată de noapte activă. Patong este plină de distracții.
Am văzut și cateva temple și am vizitat și statuia marelui Budha (Big Budha), ce este pe un vârf de munte. De aici se vede tot Puhketul. Este o privelişte Superbă. Intrarea este liberă. Femeile trebuie să aibă obligatoriu fustă lungă, rochii lungi, pantaloni și umerii acoperiți. Dacă nu aveți, vă dau de acolo nişte eșarfe cu care să vă acoperiți. La temple trebuie să vă descălțați la intrare.
Am văzut pe drum și foarte multe locuri în care puteți interacționa cu elefanții. Să le dați de mâncare, să îi spălați, să vă plimbați cu ei.
De asemenea este și un loc în care puteți vedea de aproape și chiar mângâia Tigri.
Show cu păsări și cu șerpi veninoși mai găsiți de văzut în Puhket, dacă sunteți amatori de senzații tari.
Pe la temple şi în zonele mai sălbatice vă veți întâlni cu maimuțe. Pentru că sunt salbatice, nu vă apropiați prea tare de ele. Par prietenoase, dar fură lucruri, pot zgâria și chiar muşca. Riscați infecții sau boli pe care nu vi le doriți în vacanță.
Am mai auzit şi de Phuket Phantasea, este un fel de parc de distracții în care se organizează spectacole. O experiență autentic thailandeză, dar pe care nu am încercat-o. Pentru detalii puteţi vedea https://www.phuket-fantasea.com/index2.php
Piețele locale, piețele tradiționale – sunt experiențe interesante. Vedeți exact cum trăiesc,ce fac și ce mănâncă thailandezii.
Totul se negociază în piață. Dar nu faceți asta dacă sumele sunt mici…. gândiți-va că sunt destul de saraci și au și ei nevoie de o pâine pentru familie.
În Thailanda apa de la robinet nu este potabilă. Nu beți apă de la robinet. Pentru băut folosiți apă îmbuteliată.
Hoteluri: 3 stele la ei sunt echivalentul a 2 stele în România. Aşadar pentru condiţii ok alegeţi varianta de 4 şi 5 stele.
Am stat la Proud Phuket. Este un hotel la 3 minute de plajă și 5 minute de aeroport, plus lângă un parc natural.
Servicii foarte bune, curățenie, internet de viteza bună, mâncarea de la micul dejun diferită în fiecare zi. Deși este un pic mai scump, merită total să vă luați cameră cu acces direct la piscină.
Sa vă luați cu voi pastile: pentru stomac, pentru dureri, pentru răceală (ei ţin aerul condiționat peste tot pornit la 18 -19 grade, iar diferența de temperatură între interior și exterior este foarte mare – ceea ce vă poate aduce răceli, dureri de gât, dureri de cap…). Sa aveţi şi pastile pentru gât, aspirină pe care să o luați după sesiunile de masaj ca să nu faceți febră musculară.
Cât despre boli specifice, ambasada te anunta pe site că ar exista risc de malarie. Nu am luat însă niciodată pastile de prevenție pentru asa ceva şi nici nu am făcut nici un fel de vaccin. Spray-ul de țânțari exotici de la farmacie este una dintre masurile de prevenţie eficiente în astfel de cazuri. Ţânţarii sunt prezenţi dimineaţa la răsărit şi seara la apus, în rest nu prea îi vedeţi. Malaria este prezentă cu precădere în zonele de graniță muntoasă cu Myanmar/Burma. Asta înseamnă că pe insule şi în orașe, riscul de a contracta malarie este extrem de mic.
Recomandare este să ai şi o asigurare medicală facută înainte de plecare, preventiv 🙂
Rezervați toate transferurile din ţară. De la aeroport la hotel, de la hotel la al doilea hotel, sau în alt oraș, şi de la hotel la aeroport.
E mult mai simplu și chiar mai ieftin aşa, decât să mizați pe faptul că vă descurcați la faţă locului. Dacă vă luați transferurile din ţară să vă notaţi și numerele de telefon de urgență ale companiilor de transfer. Sunt situații în care șoferul nu ajunge unde trebuie, sau voi nu sunteți la locul potrivit, sau pur și simplu a fost o alta confuzie. Am pățit o astfel de situaţie şi am reușit să găsesc rapid soluție să ajung la hotel tocmai pentru că am sunat la numărul de urgență. În cazul meu compania avea mai mulți clienți, dar a uitat să scrie și numele meu pe plăcuța de așteptare de la aeroport.
Telefonul şi internetul: tarifele în roaming sunt extrem de mari. Până la 3 euro pe minut în functie de reţeaua în care sunteţi, iar internetul până la 10 euro pe Mb.
Este de preferat să vă cumpăraţi din aeroport o cartelă cu internet şi minute. Atenţie când cumpăraţi cartele întrebaţi dacă aveţi şi internet şi minute. Se plătesc separat deobicei. DTAC este reţeaua recomandată de localnici. Are tarife bune şi acoperire în toată Thailanda, inclusiv pe insuliţe. Găsiţi cartelă şi pentru o săptpmână sau două de vacanţă. Tariful este de până în 20 de euro pentru 20 de Gb de internet, iar internetul merge chiar bine. Gasiti aici cateva pachete, să vă faceţi idee de costuri: https://www.dtac.co.th/en/prepaid/products/tourist-packages.html
Au internet WiFi aproape peste tot, de la hoteluri la magazine. Şi merge chiar bine.
Drumul din Puhket în Krabi cu maşina durează între 2 şi 3 ore, în funcție de trafic şi de locul în care sunteţi cazaţi.
Provincia Krabi este una dintre zonele cele mai spectaculoase şi cel mai bine promovate din Thailanda.
Am ales pentru cazare peninsula Railay Bay Krabi – Este cel mai impresionant peisaj pe care l-am vazut în Thailanda. Un loc cu cateva plaje interesante, o pestera, o lagună, un templu, trasee ca prin junglă, pereţi verticali buni pentru căţărat şi zone cu privelişti de îşi taie respiraţia. Locul este în general destul de aglomerat, tocmai pentru că este de vis.
Pentru a ajunge acolo a fost nevoie de transfer cu barca. Acest transfer se face cu bărci d-ale lor tradiționale…simple, vechi, par ușor nesigure, dar stați liniștiți pentru că au la bord și veste de salvare. 🙂 Transferul cu barca din port până pe insulă costă 100 baht de persoană. Dar de fiecare dată când faceți o excursie sau ieșiți din resort de pe insulă veți plăti câte 100 baht de persoană pentru a vă trece apa.
Plata se face la barcagiu de cele mai multe ori, asta înseamnă că nu primiți și bon pentru biletul de transfer. Știu că nu e cazul neapărat, dar am zis să știți
Railay din Krabi este un loc de relaxare şi aventură. Neaparat de făcut zilnic plimbări pe plajă, mai ales la apus.
Railay bay resort & Spa este considerat unul dintre cele mai bune resorturi din Railay. L-as evalua la aproape 3 stele în România, deşi tariful este de 4.
Complexul este ca un sătuc, cu multe case de cazare.
Căbănuţele sunt frumoase, dar unele dintre ele sunt învechite. Mobilier și obiecte sanitare vechi, iar în cameră erau furnici. Acum na, depinde şi cum nimeriţi.
Atenția și la maimuțe. Sunt peste tot și dacă vă lăsați ceva pe afară sau lăsați ușa deschisă la cameră este posibil să rămâneți fără obiecte.
Zona comercială din Railay….Nu vă imaginați vre-un lux. La cât e de spectaculoasă insula, pe atât de simplă este aleea cu magazine și restaurante. Un fel de Vama Veche uitată în vreme.
Găsiți o grămadă de restaurante pentru a manca. Dar pentru a vă asigura că este totul în regulă mergeți întâi la toaletele restaurantelor să vedeți cum arată. Dacă e curat, atunci vă așezați și la masa să mâncați. Cele mai sigure sunt desigur restaurantele cabanelor de cazare, dar acolo e mai scump și nu găsești chiar tot ce oferă birturile de pe aleea comercială. Locurile de masaj sunt nelipsite şi ele de aici. Preturile sunt între 200 și 400 de Bath pentru o oră de masaj. La hoteluri și complexuri preţurile sunt între 400 și 1500 Bath pentru același masaj.
Se pot face în zona Railay și excursii la diverse puncte de observație, puteți urca pe munte, puteți merge la Lagună, sau puteți face escaladă. Pe plajă sunt posibilități pentru Canoe, Padding, sau snorkeling.
Excursii în Krabi:
Am ales o excursie spre Emerald Pool, Blue Pool, Cristal Pool, Hot springs și Tiger Cave.
O excursie ce a costat 1400 de Bath de persoană, de dimineața până seara.
Din Krabi până la complexul de ape de smarald, Emerald Pool, Blue Pool, Cristal Pool, am făcut cu mașina mai bine de o oră. Superb loc.
Ape absolut limpezi și turcoaz, cu pești în ele şi într-un decor de junglă. Atenție la intrarea în Emerald Pool, pietrele sunt alunecoase. Am stat în complex cam 2 ore, timp suficient pentru o baie, pentru a vedea lacurile și a vă plimba prin padure.
De aici până la Hot Springs am mai făcut cam 15 minute cu mașina. Hot Springs sunt niste ape termale în cascadă.
Temperatura apelor cu proprietăți benefice pentru organism este între 25 și 28 de grade. Este recomandat să nu stați în apă mai mult de 15 minute. Locul este cam neîngrijit. Nu este amenajată intrarea în apă. Atenție şi la pietre, sunt alunecoase și riscați accidente.
De la Hot Springs spre Tiger Cave am făcut cam jumătate de oră.
Aici aveți câteva variante: un templu, de urcat 1237 de trepte, foarte abrupte, până la un loc de rugăciune și cu priveliște faina spre toată zona. Detalii si aici https://travelfreak.net/tiger-cave-temple-krabi/
Și tot acolo mai sunt alte vreo 200 de trepte spre partea cealaltă a versantului. Urcușul este foarte dificil. Atenție şi aici la maimuțe …sunt peste tot, sunt sălbatice și hoaţe.
Nu încercaţi să le mângâiați. Tot în zonă se pot face și trasee de mers cu elefantul.
Drumul din Krabi spre Bangkok
Am mers cu barca până în portul din Krabi, apoi cu mașina vreo jumătate de oră până la aeroport Și cu avionul o oră și 20 de minute.
Atenţie la mărimea şi kilogramele bagajelor. Dacă mergeţi şi cu zboruri interne, verificaţi de acasă care sunt limitele maxime de dimeniuni la bagaje şi de asemenea la kilogramele acestora. La bagajele de mână de exemplu, au standarde mai mici, adică accepta genţi de dimensiuni mai mici şi de maxim 7 kg, nu de 10 kg ca în Europa.
Aeroportul din Bangkok este uriaș. Aveți de mers ceva până să vă recuperați bagajele.
Din aeroport am fost luați de o mașină și duși la hotel. Transferul de la aeroport spre hotel să vi-l asigurați din ţară, dacă puteți. Este şi varianta să mergeţi cu transportul în comun de acolo, cu autobuzele, sau cu metroul de suprafaţă.
Bangkokul este un oraş al contrastelor. Cu zgărie nori care au la parter cocioabe şi bucătari ambulanţi. Un oraş mall, în care găseşti zeci de mall-uri lipite între ele şi foarte aglomerate.
Cu strazi întunecate lipide de artere extrem de circulate, pline de lumini şi blingblinguri
Traficul: E nebunie în Bangkok cu traficul. Este aproape la fel de aglomerat ca în Bucureşti la orele de vârf. Adică se stă mult în trafic, mai ales seara.
Hotelul: Până la hotelul Central Point Pratunam unde a fost cazarea am făcut cam 30 de minute cu mașina de la aeroport. Hotelul este unul foarte bun, cu camere mari și servicii extraordinare. Mâncarea de la micul dejun foarte variantă. Hotelul oferă posibilitate de a face baie în piscină cu apă sărată. Locul este unul presărat de mall-uri și de străzi cu locuri de masaj și restaurante.
Hotelul are 30 de etaje. Cereți cameră la un etaj cât mai mare pentru a vedea orașul superb de sus, și ziua și noaptea.
De văzut:
în prima seară am fost la plimbare în zona hotelului pentru a cunoaște împrejurimile și am fost în una dintre cele mai cunoscute piețe de noapte Patpong.
Aici negociați pentru tot ce vreți să cumpăraţi. Nu vă rușinați să cereți să vă dea și la 30 % din prețul inițial. Dacă va cer pe un tricou 800 de bath, oferiți 200. O sa îl luați cu 250, sau poate chiar 200 dacă negociați bine.
Iar la obiectele scumpe, ceasuri, rucsaci, obiecte decorative…prețul este cam jumătate față de cel cerut initial. Atenție…în Bangkok se poate negocia aproape oriunde. Și în malluri chiar, acolo unde sunt standuri și nu sunt magazine de brand de sine stătătoare.
Puteţi încerca să vizitaţi şi o piață plutitoare, sau piaţa de noapte Khao San. Nu am ajuns la ea, deşi am auzit că este celebră.
Templele
O intreagă zi am dedicat-o vizitării de temple. Cam tot ce este important de văzut în Bangkok se poate vedea într-o zi, de dimineaţa până noaptea.
Am ales mersul pe jos pentru a descoperi străzile orașului, dar și pentru a evita orice neplăceri cauzate de taxi, tuk tuk sau trafic. În orice direcție mergeți nu dați pe tuk tuk sau taxi mai mult de 150 de bath. Și aici totul se negociază.
Dacă va pune ceasul înseamnă că e prețul corect. Dar înțelegerile se fac deobicei la o vorbă și cu harta în faţă. La tuk tuk, atenție, multi încearcă să vă ducă înspre destinația voastră şi la prieteni de ai lor care au magazine și care vor încerca să vă vândă una alta. Spuneți.le din start că nu vreți magazine și nici alte opriri pentru cumpărături. Mulţi dintre şoferi vor renunţa ei la cursă de bunăvoie. Nu va sfiiţi să va daţi jos şi să mergeţi la alt taxi sau alt tuk tuk dacă nu va înţelegi la traseu şi la preţ.
Atenţie în aglomeraţie la hoţii de buzunare.
Nu am văzut nici un fel de mişcare în sensul ăsta, dar la temple sunt afişe peste tot cu atenţionări la genţi şi aparate foto.
Iar legat de copie a paşaportului, la care făceam referire mai sus. Este recomandat să vă faceţi copii dupa paşapoarte şi vize şi să luaţi cu voi în plimbari şi în excursii doar buletinele şi copiile de paşaport, ca în cazul unui furt al genţii sau portofelului să nu rămâneţi fără actele cu care puteţi ieşi din ţară.
Traseul turistic cuprinde neapărat:
Golden Mountain – superb loc, de unde vedeți orașul de sus. Este un munte artificial și care în vârf are un templu. Aici veți sta maxim o oră.
De la Golden Mountain mergeți pe Jos către Marele Templu. Cel mai vizitat obiectiv turistic al Bangkok-ului. Faceți cam 30 de minute pe jos. Să vă alocați pentru acest loc cam 2 ore. Sunt multe de văzut și locul este foarte frumos. O curte cu multe construcții, cu multe temple.
Intrarea costă 500 de baht de persoană, dar merită total.
La 10 minute de mers pe jos, în imediata vecinătate este Wat Pho. Un alt templu interesant, unde în interior veți vedea o statuie culcata gigant a lui Budha. Intrarea costă aici 200 de Bath de persoană. Veți sta aici cam 30 de minute. De aici mergeți spre port, la doar 5 minute distantă. Luați o platformă care vă trece de pe un mal pe celălalt al râului pentru a ajunge la Templul Wat Arun.
Transferul cu barca costa doar 5 Bath de persoana şi durează 3 minute.
Iar intrarea la templu 50 de Bath. Merită văzut și acest templu. Este ca o piramidă din ceramică. De aici puteți lua un feribot local să vă plimbați pe canal pentru a vedea Bangkok.ul de pe apă. cursele locale costa 15 Bath de persoană. Cursele turistice în schimb sunt în jur de 40 de Bath. Sunt la fel de comode ambele.
Am ales varianta de a încerca 7 stații de feribot până la stația Thewet, ca de aici destinaţia să fie Grădina Zoologică (care era închisă) și palatul Chitralada
Am nimerit din greşeală la o sărbătoare în cinstea regelui, iar în curtea palatului era organizat un festival numai cu thailandezi costumați tradițional, cu muzică și dansuri tradiționale și mâncare specifica. Am ajuns din greşeală, dar a fost minunat.
Dacă aveţi timp puteţi încerca şi Orașul Ayutthaya – vechea capitală a triburilor thailandeze. Este în afara Bangkok-ului, dar dacă veţi căuta pe internet pare interesant locul.
O zi dedicată vizitării părții comerciale a orașului. Este un oraș al mall-urilor, multe, multe, multe magazine.
Lipite intre ele, suprapuse, enorme, greu de ţinut pasul cu ele.
Recomandare: BMK și Platinum – mall.uri cu preţuri decente. Găsiți desigur și milioane de alte variante în Siam Discovery şi Siam Centre.
Comercianţii sunt peste tot. Pe toate trotuarele găsiţi ceva de cumpărat sau de privit.
În zona magazinelor Siam este și Madame Tussaud Bangkok. Biletul de intrare este 1000 de Bath de persoană. Sunt peste 70 de exponate de la Einstein și Bethoven, până la Obama, Madonna, Michael Jackson, Beckham, Julia Roberts şi regina Angliei.
Biletul include și o vizionare a unei animații 4D Ice Age. Sunt aici și figurine cu personajele din Ice Age.
Mâncarea pe stradă
Când ajungi în Thailanda eşti pe loc impresionat de multitudinea de street food. Se găteşte pe stradă peste tot, în marile oraşe, pe insule, în sătuce.
Motivul pentru numărul mare al bucătarilor ambulanți ar fi că locuinţele thailandeze nu prea au bucătărie din raţiuni de spaţiu.
Gatesc în special fructe de mare şi pui. Sub toate formele, în special prăjite şi cu multe condimente. Atenţie, puţin picant la ei este extrem de picant.
Au niste supe cu legume fierte intregi şi desigur foarte condimentate. Şi tot felul de combinaţii cu tăiţei şi orez.
Dacă nu vă zâmbeşte nimic din mâncărurile lor, veţi găsi alternative de mancaruri clasice europene, paste şi pizza.
Dar eu cred că ar trebui să le încercaţi mâncarea, este interesantă.
Iar ca desert tradiţional, să încercaţi mango sticky rice.
Hărţi offline – e o variantă utilă să descărcaţi pe telefoane aplicaţia Maps.Me şi hărțile pt Phuket, Krabi, Banckok, sau pe unde mai mergeţi.
Chestii interesante despre Thailanda
Până în 1949 era cunoscută sub numele de Siam.
Bangkok este cel mai vizitat oraș din lume,
Numele Thailandei în limba locală, Prathet Thai, se traduce ca „tărâmul celor liberi”
În Thailanda sunt în jur de 40 000 de temple budiste.
Aproximativ 95% din populație este de religie budistă, urmată de islamism, cam 4%.
Thailanda este singura țară din Sud Estul Asiei care nu a fost colonizată de europeni.
Capitala Thailandei, Bangkok, are numele său oficial de ceremonie cel mai lung nume de oraș din lume, (159 caractere):
Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit.
În Thailanda este ilegal să ieși pe stradă fără lenjerie intimă pe tine.
O zecime din toate animalele din lume trăiesc în Thailanda.
Acum 100 ani, în Thailanda existau peste 100.000 elefanți, 20% erau sălbatici. Acum mai sunt în jur de 5000 elefanți, dintre care foarte puțini mai sunt sălbatici.
Thailandezii au un mod mai special de a sărbători noul an: de sute de ani, pentru ei Songran Festival – perioada 13-15 aprilie – înseamnă bătăi în stradă cu apă organizate în aproape toate orașele țării.
NE VEDEM ȘI AICI :
FACEBOOK
https://www.facebook.com/SergiuVoicu.ro
https://www.facebook.com/sergiu.voicu.a
https://www.facebook.com/RomaniaFastForward/https://www.facebook.com/groups/RomaniaFastForward/
https://www.facebook.com/SuccesEchilibru/https://www.facebook.com/Travel.Business.By.SergiuVoicu.Ro/
LINKEDIN
https://www.linkedin.com/in/sergiu-voicu/
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.