Excursie la Biserica Evanghelică Fortificată HĂRMAN, judetul Braşov
CETATI, CASTELE, BISERICI FORTIFICATE
Am descoperit un loc desprins din poveştile cu prinţi şi prinţese, un loc în care îţi şi imaginezi cum erau războaiele cu cavaleri pe cai şi unde oamenii blânzi îşi duc viaţa liniştiţi lânga gospodăria şi animalele lor.
Un colţ de poveste din anii 1200, uitat în mijlocul comunităţii noului secol XXI. La doar 10 km distanţă de Braşov, în comuna Hărman, am găsit acea linişte şi bucurie a istoriei parcă netulburate de timpuri.
Biserica Evanghelică Fortificată din Hărman este acel loc în care dacă ajungi odată, vei vrea cu siguranţă să revii.
Vă dau doar câteva repere pentru a vă convinge să faceţi o excursie până la Hărman. Vorbim de o biserică din anul 1240, turnul-capelă este de la 1300, iar picturile murale din secolul al XV-lea.
În interior veţi descoperi şi o colecţie interesantă de covoare anatolice. Pe mine m-a cucerit locul încă din exterior, când am văzut fortificaţia cu zidurile de apărare şi turnul clopotniţă.
Vă introduc puţin în istorie, ca să înţelegi şi contextul apariţiei acestei fortificaşii. Începuturile localității Hărman au legătură cu stăpânirea Ordinului cavalerilor teutoni asupra Țării Bârsei (anii 1211-1225). În acel interval istoric au fost întemeiate mai multe așezări, unele dintre ele cu ajutorul coloniștilor germani.
Toate satele şi comunele din apropierea Braşovului aveau astfel de rădăcini, în toate au fost construite biserici, care apoi au fost şi fortificate. De exemplu în cazul din Hărman, fortificaţiile din jurul bisericii au fost consolidate între anii 1400 – 1600.
Chiar şi după atâţia ani, veţi fi uimiţi să vedeţi aici una dintre cele mai mari, dar şi una dintre cele mai bine conservate biserici din Ţara Bârsei.
De la o primă vedere vei realiza că ai ajuns la o biserică-cetate, căreia vrei să îi vezi mai îndeaproape zidurile groase şi înalte şi să urci în turnul clopotniţa care este vizibil de la distanţă.
Chiar la intrare am fost întâmpinaţi de familia care se ocupă de biserica-fortificată. Doi oameni calzi, blânzi şi buni, dornici să ne ofere tpate informaţiile de care am avea nevoie pentru a pune în context şi mai bine vizita noastră. Vă spun în partea de jos a prezentării şi care sunt datele de contact, dacă vreţi să anunţaţi din timp că mergeţi, mai ales dacă mergeţi în grup mai mare.
Am primit la intrare un ghidaj foarte util de câteva minute, iar apoi am fost lăsaţi liberi, să descoperim în ritmul nostru, fiecare colţişor al ansamblului muzeal fortificat. Am avut liberta să vedem pe tihnă şi cu propria cantitate de curiozitate fiecare obiect, fiecare perete, fiecare culoare şi fiecare cămăruţă.
Unică este pictura murala a capelei, ce datează din secolul al XV-lea. M-a impresionat mult cât de bine s-a păstrat peste ani.
Biserica Sf. Nicolae din mijlocul curţii este parcă neschimbată de trecerea anilor, deşi a fost atestată documentar în 1240. Tot de pe vremea aceea, câţiva ani mai târziu, din 1300, datează şi Turnul clopotniţă în care se poate urca în prima parte pe scări de piatră, iar apoi pe scări de lemn.
Ca o curiozitate, am aflat că turnul ce are o înălţime totală de 56 metri şi este cel mai înalt din Ţara Bârsei
În biserică veţi vedea altarul, unul în stil baroc ce datează din 1787. Tot aici şi o orgă, atestată în 1754 ce a fost extinsă la forma actuală în 1868-88.
Curiozităţi:
– De ce este canal în jurul Bisericii Fortificate?
În vechime, toate cetăţile şi bisericile erau inconjurate de canale adânci în care era apă. Dar această apă nu era ca în poveştile cu cavaleri şi zâne…cu lebede şi flori. Apa era infestată, cu fecale şi deşeuri pentru a avea rol de protecţie.
Pentru că atacatorii deobicei ajungeau aici răniţi, trecerea înot a unei ape infestate însemna infectarea ranilor, ce putea duce la infecţii şi apoi septicemie – rezultatul era unul nedorit, moartea luptătorilor. De aceea puţini se avântau să treacă o astfel de apă.
Acoperişurile interioare ale camerelor din cetate sunt extrem de înclinate. Ele au fost construite special aşa, cu rol de apărare. Dacă atacatorii aruncau ghiulele, pietre sau făcli aprinse, acesea se rostogoleau pe acoperiş şi nu străpungeau acoperişul.
Camerele sunt separate între ele de ziduri de piatră. A fost gândită aceasta separare pentru a evita propagarea unor eventuale incendieri. Flăcările unei incendiu erau mai uşor de stins şi erau protejate celelalte încăperi.
Cămările şi podurile cetăţii/bisericii erau folosite ca locuri de depozitare a mâncării, averilor, fânului şi grânelor. Fiecare familie din localitate îşi ţinea aici bunurile principale pentru supravieţuirea familiei şi animalelor. În cazul unor atacuri, timpul de reacţie era extrem de redus şi dacă bunurile erau deja la adăpost şi familia trecea mai uşor peste perioadele dificile de refacere a caselor şi de refacere a stocurilor de hrană.
Zidurile ce înconjoară biserica au 6 metri grosime şi sunt cele mai groase dintre toate zidurile ce înconjoară bisericile din transilvania.
Între primul zid de înălţime mai mică şi zidul cel gros şi înalt de apărare a bisericii şi cămărilor de depozitare era un spaţiu special amenajat pentru a ţine acolo animalele localnicilor în timpul unor atacuri. Intrarea în acest spaţiu se face prin interiorul cetăţii, astfel încăt ţăranii să îşi poată hrăni animalele, sau pentru a putea mulge vacile şi oile în cazul în care atacurile durau mai multe zile.
Ce treceţi pe GPS pentru a ajunge la Biserica Fortificată:
Str. Pieții, nr 2, Harman, Brasov, Romania
Pentru informaţii suplimentare, îi găsiţi pe cei care se ocupă de administrarea fortificaţiei la numărul de telefon 0729 745 210. Sunt o familie minunata, calzi, primitori şi foarte atenţi cu turiştii ( administrator – Dan Ioan Ilica-Popescu).
Atractii principale ale fortificaţiei:
- biserica din 1240
- turnul-capelă de la 1300 cu picturile murale din secolul al XV-lea
- colecţia de covoare anatolice
- turnul clopotniţă
- cămările
Programul de vizitare:
- vara ( între 1 aprilie şi 31 octombrie):
de luni până sâmbătă între orele 9 – 18,
duminica între orele 10 – 18 - iarna ( între 1 noiembrie şi 31 martie):
zilnic, între orele 10 – 16
info@harmaninfo.com
Tarife de vizitare:
10 Lei
- între 6 – 10 ani inclusiv: 5 Lei
sub 6 ani: gratuit
Urmăriţi activitatea monumentului şi pe:
https://www.facebook.com/cetatea.harman/
site https://www.harmaninfo.com
Pentru reportaje video va puteți abona la canalul meu https://www.youtube.com/SergiuVoicu
Descoperiți România Frumoasa și pe grupul https://www.facebook.com/groups/RomaniaFastForward unde puteți posta și voi fotografii și descrieri din locurile minunate descoperite în România
NE VEDEM ȘI AICI :
FACEBOOK
https://www.facebook.com/SergiuVoicu.ro
https://www.facebook.com/sergiu.voicu.a
https://www.facebook.com/RomaniaFastForward/https://www.facebook.com/groups/RomaniaFastForward/
https://www.facebook.com/SuccesEchilibru/https://www.facebook.com/Travel.Business.By.SergiuVoicu.Ro/
LINKEDIN
https://www.linkedin.com/in/sergiu-voicu/