Cum afecteaza eșecurile economia româneasca?
Cum afecteaza eșecurile economia româneasca?
Firmele care sunt în pargul eşecului şi ne putem referi desigur în multe cazuri la firmele insolvente, aduc pierderi de miliarde de lei economiei românesti. Cum? Dacă ne uităm la cifrele oficiale vedem că valoarea pierderilor provocate de catre firmele insolvente a ajuns la 9,6 miliarde lei, în 2017, în creștere cu 13% fața de nivelul de 8,5 miliarde lei înregistrat în 2016. Şi vorbim de pierderi provocate creditorilor, adică acelor companii care au furnizat produse, servicii sau chiar împrumuturi şi care nu au mai primit banii înapoi din cauza dificultăţilor financiare în care au ajuns respectivele companii…în insolvenţă, sau în pragul insolvenţei.
Oficialii Coface spun că în 2018 insolvenţele din România sunt la un nivel de doua ori mai mare faţă de media din Europa Centrala şi de Est. Mai exact, România are un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1.000 de firme active de 2,4%. Acest procent deşi pare mic, înseamnă de aproape două ori media acestei părţi din Europa.
Efectul asupra economiei îl putem deduce şi dacă ne uităm la ce fel de companii intră în insolvenţă şi ce pierderi financiare cauzează ele asupra creditorilor. Aici este important să spunem că furnizorii sunt cei mai mari creditori ai companiilor, creditul comercial reprezentând 42% în totalul datoriilor (comparativ cu 29% în 2008), în timp ce creditul bancar are o pondere de doar 21% (comparativ cu 24% în 2008) – (sursa datelor: Coface).
Şi dacă vorbim de efectele firmelor cu probleme, în economie, atunci aceste efecte vin şi prin creditorii care sunt afectaţi de lipsa încasărilor de la insolvenţi, sau plăţi întărziare de la aceştia. Creditorii nu îşi mai pot gestiona afacerile în mod la fel de fluent, şi nu mai pot produce nici aceeaşi performanţă.
Pe de altă parte este relevant să ne uităm şi la dimensiunea socială a companiilor cu probleme. Adică, să ne uităm la numărul de angaţi pe care companiile îi au, angajaţi care nu îşi primesc salariile la timp sau nu le primesc deloc. Să ne uităm şi la locurile de muncă pierdute (47.578 în 2017), dar şi la bunuri şi servicii care nu mai sunt folosite.
Printre principalele efecte negative ce apar rapid la o companie ce ajunge în dificultate este că aceasta plăteşte tot mai greu furnizorii. Datele oficiale spun că 7 din 10 companii își platesc mai târziu furnizorii comparativ cu durata medie în care ele primesc banii pe mărfurile şi serviciile vândute.
Numarul total al companiilor din România intrate în procedura de insolvenţă a crescut în anul 2017 cu aproximativ 9% faţă de anul 2016 (de la 8371 de companii intrate în insolvenţă în anul 2016, la 9102 în anul 2017), conform datelor de la Registrul Comerţului.
Efectele în economie nu sunt însă foarte puternice. Asta pentru că sunt socotite companii cu adevărat de impact în economie acele companii cu active de peste 1 milion de euro. Pentru că ele genereaza aproximativ 70% din cifra de afaceri cumulata la nivel naţional, şi sunt motorul economiei autohtone. Iar din această categorie de firme cu impact mare în economie, ce au intrat în zona companiilor cu probleme, vorbim de mai puţin de 5% din totalul firmelor insolvente.
*** FRAGMENT din articolul scris de Sergiu Voicu în cartea ”Esecuri de Succes”, coordonată de Vlad Mocanu ***
>>> Citiţi pe Blog, la sectiunea Business şi celelalte teme abordate de Sergiu Voicu în cartea ”Esecuri de Succes”:
1) Cum privesc antreprenorii eșecul în afaceri?
2) Statistici actuale asupra eșecului în antreprenoriat în Romania
3) Care sunt factorii principali ai eșecului?
4) Cum afectează eșecurile economia românească?
5) Este acum un moment bun din punct de vedere economic pentru a dezvolta o afacere în România?
6) Exemple de eșecuri care au dus la succes.
Portofoliu VIDEO: https://www.youtube.com/sergiuvoicu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.