Vizitați inima României – O săptămână de vis, presărată cu zeci de obiective impresionante

De la BRAȘOV – cu plimbare prin cetatea SIGHIȘOARA – vizitarea dealului Cornești din TÂRGU MUREȘ – ascultăm povestea viorilor de la REGHIN – și ne scăldăm prividea în lacul Colibița de lângă BISTRIȚA – ne oprim pentru liniștea mânăstirilor din VATRA DORNEI – și CÂMPULUNG MOLDOVENESC – ne minunăm de frumusețea bisericilor de patrimoniu Unesco din zona GURA HUMORULUI – și ne aventurăm în cetatea din SUCEAVA – cine caută un plus de istorie, economie și dinamism poate experimenta provocările propuse de CLUJ – ALBA – și SIBIU

ZIUA 1

Brașov – Sighișoara – 117 km – 2 ore

Sighișoara – Târgu Mureș – 54 km – 1 oră

În drum puteți vizita:

*** Cetatea Feldioara:

se află în județul Brașov, a fost construită în secolul XIII, cetatea de la Feldioara fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania

*** Cetatea Rupea:

este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României. Construcția încă în picioare datează din secolul XIV.

*** Biserica fortificată Saschiz:

biserica evanghelică fortificată din județul Mureș a fost construită în secolul al XIII-lea.

*** Cetatea Saschiz:

a fost o cetate ridicată de sași începând cu anul 1347

*** Sighișoara

– este Perla Medievală a Transilvaniei –

Alocați-vă măcar 2 ore pentru a vă plimba prin cetate. Sunt numeroase restaurante și terase unde vă puteți răsfăța papilele gustative.

Cetatea medievală este încă locuită și oferă mai multe posibilități de cazare în interiorul ei.

Sighișoara – foto credit @SergiuVoicu.Ro

Poți citi pentru inspirație și câteva sugestii pentru o vizită prin Brașov.

ZIUA 2

Târgu Mureș

De vizitat în Târgu Mureș:

*** Cetatea Târgu Mureș:

Reabilitată și bine întreținută, cetatea se află în centrul municipiului Târgu Mureș. Datează din secolul al XV-lea și are o suprafață de 4,3 ha, sub formă de incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. În interiorul fortificației se găsesc: Biserica Reformată, Muzeul de Istorie și Arheologie. Atât cetatea cât și ansamblul din jur se află pe lista monumentelor istorice.

Cetatea Târgu Mureș – foto credit @SergiuVoicu.Ro

*** Grădina Zoologică:

Este una dintre cele mai mari din țară și este interesant de vizitat mai ales dacă aveți copii. Zona în care se află grădina Zoo este una bună și pentru plimbări prin pădure.

În apropiere de Târgu Mureș pe direcția spre Cluj:

*** Cetatea Ugron din Zău de Câmpie:

A fost construită după principiile unui calendar. Are 365 de ferestre, câte zile sunt într-un an, 4 turnuri, la fel ca numărul de anotimpuri, 52 de camere, câte sunt săptămânile, 7 terase câte zile sunt într-o săptămână și 12 holuri, câte sunt lunile anului. Cetatea pare părăsită și se află într-o stare destul de degradată, dar este interesant de văzut. Drumul până acolo oferă o priveliște frumoasă, cu lacuri și dealuri.

Foto: jos dreapta Cetatea Ugron, jos stânga Conacul Zichy, sus mănăstiri patrimoniu Unesco

ZIUA 3

Târgu Mureș – Reghin – Bistrița – Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc – 330 km – 6 ore

Ce puteți vizita pe traseu?

Târgu Mureș – Conacul Zichy din Voivodeni – 24 km – 30 minute

Reghin – Teaca – Viile Tecii – Bistrița – 60 km – 1 oră

Pe drum vedeți mai multe biserici vechi – monumente de patrimoniu.

Bistrița – Lacul Colibița – 41 km – 1 oră

*** Colibița este situată la o altitudine de 900 de metri și se află în judeţul Bistriţa Năsăud. Este poarta de intrare în Munţii Călimani.

Lacul Colibița, munţii împăduriți ce îl înconjoară și liniştea locului, transformă o escapadă în zona lacului într-o gură de bucurie și relaxare.

Lacul Colibița – Vatra Dornei – 60 km – 1 oră

*** De vizitat Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Vatra Dornei

Vatra Dornei – pasul Mestecăniș – Câmpulung Moldovenesc – 44 km – 50 minute

*** Drumul este unul cu peisaje extraordinare. Să vă opriți în vârful pasului Mestecăniș pentru o gură de aer proaspăt și pentru a vă bucura de munții ce se lasă admirați de jur împrejur.

ZIUA 4

Câmpulung Moldovenesc – Mănăstirile aflate în Patrimoniul Unesco – Cetatea Suceava – Câmpulung Moldovenesc – 190 km – 3 ore jumate

Câmpulung Moldovenesc – Moldovița – Sucevița – Marginea – Arbore – Cetatea Suceava – 120 km – 2 ore

retur: Suceava – Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – 70 km – 1 oră 30 minute

Obiective principale de vizitat

– Mănăstirile aflate în Patrimoniul Unesco:

Moldovița, Sucevița, Arbore

mănăstirea Moldovița

– Localitatea Marginea – renumită pentru ceramica neagră

– Cetatea Suceava

*** Mănăstirea Voroneț

– supranumită „Capela Sixtină a Estului”, este un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, astăzi localitate componentă a orașului Gura Humorului. Mănăstirea se află la 36 km de municipiul Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare (1457-1504). Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme. Pictura exterioară a Voronețului, datând din timpul domniei lui Petru Rareș, este realizată la un înalt nivel artistic, fiind socotită drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești. Mănăstirea Voronețului este cunoscută în special pentru culoarea sa, „Albastrul de Voroneț”. Istoricii sunt plăcut surprinși de rezistenţa acestei culori în condiţii climatice foarte aspre. Chiar dacă rețeta culorii nu mai este cunoscută de nimeni, tehnica folosită este bine știută. Meșterii au început lucrul la pictură atunci când pereții bisericii nu se uscaseră încă, alegând exact momentul optim când vopselurile vor fi fuzionat cel mai bine cu tencuiala. Cert este că, deși și alte mânăstiri din Nordul Moldovei au beneficiat de acest albastru superb, el este cu adevărat viu doar la Voroneț.

*** Mănăstirea Humorului

– construită în anul 1530. Monument în Patrimoniul UNESCO.

*** Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Arbore ( Biserica Arbore)

– construită în anul 1502 în satul Arbore de către hatmanul Luca Arbore. Ea se remarcă prin pictura murală exterioară. Monument în Patrimoniul UNESCO.

*** Ceramica neagră de Marginea

– Ceramica neagră de Marginea este unică în Europa. Un alt centru de ceramică neagră se găsește în America de Sud și în statul Mexic. În Marginea, începutul olaritului este stabilit de către istorici în jurul anului 1500. În perioada comunismului posesia unei roți de olar era considerată infracțiune, iar mulți olari au fost nevoiți să renunțe la acest mesteșug sau să-l practice pe ascuns. Mult mai târziu comuniștii au încercat exploatarea acestui meștesug în scop de propagandă și au încercat relansarea lui într-o formă cooperatistă.

*** Mănăstirea Sucevița

– construită între anii 1583-1586, în vremea voievodului Petru Șchiopul. Monument în Patrimoniul UNESCO.

*** Mănăstirea Moldovița

– Voievodul Petru Rareș, iubitor de artă ca și tatăl său, Ștefan cel Mare, vrând să continue existența Mănăstirii Moldovița, a ales locul puțin mai la șes de vechea biserică a lui Alexandru cel Bun și a construit actuala biserică a Moldoviței în anul 1532, închinând-o aceluiași hram „Buna Vestire”. Pictura exterioară, care s-a păstrat foarte bine, reprezintă principalul punct de atracţie al mănăstirii.Monument în Patrimoniul UNESCO.

sursa harta: romanianmonasteries.org

*** Cetatea Suceava

– Cetatea de Scaun este o cetate medievală, aflată la marginea orașului Suceava. Construcția cetății a pornit în vremea lui Petru I Mușat, iar fortificația a fost făcută pe vremea lui Ștefan cel Mare.

ZIUA 5

Câmpulung Moldovenesc – Bistrița – Cluj – Alba Iulia – Sebeș – Sibiu – 403 km – 6 ore jumate

De vizitat pe traseu:

Câteva sugestii pentru Cluj

https://cluj.com/locatii/cat/obiective-turistice-cluj-napoca/

VIDEO

Câteva sugestii pentru Alba Iulia

VIDEO

Câteva sugestii pentru Sibiu

https://sibiucity.ro/ro/10_atractii

VIDEO

NE VEDEM ȘI AICI :

FACEBOOK

https://www.facebook.com/SergiuVoicu.ro

https://www.facebook.com/sergiu.voicu.a

https://www.facebook.com/RomaniaFastForward/

https://www.facebook.com/groups/RomaniaFastForward/

https://www.facebook.com/SuccesEchilibru/

https://www.facebook.com/Travel.Business.By.SergiuVoicu.Ro/

LINKEDIN

https://www.linkedin.com/in/sergiu-voicu/

INSTAGRAM

https://www.instagram.com/sergiuvoicu.ro/

YOUTUBE

https://www.youtube.com/SergiuVoicu

Please follow and like us:Multumesc
error0
Tweet 20
fb-share-icon20

Sergiu Voicu

Sunt jurnalist specializat în domeniul economic, de afaceri, financiar şi în turism. Sunt realizatorul proiectului România Fast Forward, unde fac reportaje ample despre români de succes, oameni de afaceri cu poveşti frumoase şi companii autohtone de top. În decursul anilor am prezentat atât emisiuni de business, de călătorii, dar şi de divertisment. Am experienţă de aproape 12 ani de reporter de stiri acreditat la Guvern şi am avut ocazia să fiu regizor şi regizor secund pentru câteva documentare de televiziune. Am lucrat 5 ani şi în radio, unde am fost atât realizator de emisiuni, cât şi DJ. Sunt absolvent de Studii Economice şi am urmat un masterat în Jurnalism, iar călătoriile şi dansul sunt marile mele pasiuni.

Un comentariu la „Vizitați inima României – O săptămână de vis, presărată cu zeci de obiective impresionante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

%d blogeri au apreciat: