ArticoleTurism

Locuri spectaculoase din România: Ansamblul Arhitectural de la Brebu, Lacul Paltinu, Valea Doftanei și Vârful Secăria

Cam la mijlocul distanței între București și Brașov, la 100 km de București și 90 km de Brașov, găsim ….

Ansamblul Arhitectural de la Brebu

Ansamblul Arhitectural de la Brebu – foto SergiuVoicu.Ro


Complexul ce include Casa Domnească de la Brebu a domnitorului Matei Basarab și Mănăstirea de la Brebu, este unul dintre locurile liniștite și spectaculoase în care ai vrea să ajungi într-una din zilele în care ai nevoie de un pic de relaxare, dar în același timp vrei să fii și plăcut surprins de o destinație pe care nu o știai.

Traseul propus de mine arată cam așa:
Ansamblul Arhitectural de la Brebu – Lacul Paltinu de pe Valea Doftanei – Vârful Secăria

Ce găsești aici:


Ansamblul arhitectural de la Brebu

– este cel mai important monument de secol XVII din județul Prahova.

 • Casa de la Brebu a domnitorului Matei Basarab, definitivată de Constantin Brâncoveanu – este un loc bun de repaus, de liniște, dar și o fortificație interesant de vizitat.
 • Turnul Clopotniță de la intrare au 27 de metri înălțime și zidurile care îl însoțesc au 6 metri înălțime și oferă un prim obiectiv plăcut privirii.
  Intrarea în curte se face pe sub această clopotnița care este inserată în zidul de incintă. Suntem astfel întâmpinați de o construcție masivă din cărămidă, cu o înălțime considerabilă.
  În mijlocul curții se află o biserică prevăzută cu trei turle, cunoscută drept „Mănăstirea de la Brebu”.
 • Mănăstirea cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” este una dintre cele mai importante realizări arhitectonice din domnia lui Matei Basarab.
 • Zidurile sale, construite din piatră de râu şi cărămidă, au la temelie o grosime de doi metri!
 • Tot în curte, în partea din spate este și un muzeu ce expune la interior obiecte medievale și opere ale pictorilor români celebri, precum Ștefan Luchian și Nicolae Grigorescu
  Aici sunt expuse și câteva cărți rare românești, tipărituri laice și ecleziastice, precum Biblia de la București din 1688, prima biblie în limba română cu caractere chirilice, monument de limbă literară românească, sau cărți realizate de mitropolitul Dosoftei și Antim Ivireanul la Snagov. Colecția de la Brebu cuprinde și icoane vechi, costume boierești, podoabe și bijuterii.
 • Casa Domnească este printre cele mai importante clădiri laice din Ţara Românească păstrate până astăzi. Are 8 încăperi, un pridvor mare destinat ospeţelor, dar şi ca spaţiu de recreere, 2 pivniţe și un foişor.
 • La ieșirea din muzeu, veți vedea în zid pe partea dreaptă o mică ușă ce pare să vă scoată din fortificație. Pășiți! Mergeți cu încredere și experimentați locurile noi.

 • Plasat în mijlocul comunei Brebu, ansamblul arhitectural înconjurat de ziduri ca o cetate, are în partea din spate a sa și un lac pe care vă recomand să îl vedeți.
 • Aici vă puteți plimba pe aleile din parcul din vecinătate, puteți sta să citiți o carte pe o bancă, sau pur și simplu puteți sta sub arborii înalți de pe malurile lacului.
  Parcul este amenajat și îngrijit impecabil.

Ansamblul Arhitectural de la Brebu – lacul din spatele mănăstirii, parcul și zidul

Ansamblul arhitectural a fost lovit de mai multe dezastre:

 • cutremurul din 1802 a avariat grav turlele bisericii şi parţial turnul de la intrare
 • cutremurul din 1838 a adus stricăciuni clădirilor
 • incendiul din 1 decembrie 1855 a distrus toate chiliile şi anexele și astfel a fost pierdut un fond valoros de manuscrise şi documente

Barajul și Lacul Paltinu de pe Valea Doftanei

La doar 12 km distanță de localitatea Brebu în care am descoperit Ansamblul Arhitectural, putem face un nou popas la Barajul Paltinul și apoi putem merge în zona de camping a Lacului Paltinu – situate pe Valea Doftanei

Barajul Paltinul
 • 108 metri înălțime, 460 de metri lungimea coronamentului – Barajul Paltinu este unul dintre cele mai frumoase din România
 • 3 km lungime, ocupă o suprafață de 215 hectare și este situat la o altitudine de 650 m – Lacul Paltinu sau Lacul Păltinoasa – este un lac de acumulare pentru apă potabilă ce oferă un peisaj încântător

Curiozități:


” Marea dintre munți „

 • luciul apei este de culoare verde smarald – începând din luna aprilie şi până la final de august, în zilele cu cer senin, lacul Paltinu/Păltinoasa capătă o culoare specială. Această culoare se atenuează în sezonul rece.
 • pe margini, pe toată circumferinţa luciului apei se află pădure de brazi şi foiase. Verdele crud al pădurii se reflectă de multe ori în apă.
  pereţii lacului, până la o adâncime de 5 metri au vegetaţie care aproape că formează un covor verde

Lacul Păltinoasa:

 • furnizează apă potabilă pentru municipiile Câmpina și Ploiești, dar apa de aici este folosită și pentru irigarea a 9.000 de hectare
 • lacul are și funcția de a produce energie electrică – prin intermediul unei hidrocentrale de 10,4 MW, instalată la piciorul barajului
 • ambele maluri oferă condiții prielnice pentru așezarea cortului sau pentru cazare la una dintre multele pensiuni din zonă

Barajul Paltinu

 • construit între 1966 și 1971 este primul din țară în dublu arc cu rost perimetral

Vârful Secăria

 • Se află la 8 km de localitatea Teșila și oferă mai multe puncte din care puteți vedea de la înălțime atât munții din zonă, cât și lacul și barajul Paltinu

vârful Secăria

Floră și faună:

 • În zona Doftanei puteți întâlni cerbi și căprioare, dar și ursul brun.
  În păduri își au adăpostul și lupul, mistrețul, jderul, vulpea, veverița, castorul și vidra. Ciocănitoarea este des întâlnită , dar și ciocârlia. Cocoșul de munte și bufnița pot fi adevărate încântări, dacă aveți norocul să întâlniți aceste păsări.
 • Plante des întânite aici: afinul, cătina, cicoarea, vișinul, ciuboțica cucului, coada șoricelului, frasinul, măceșul, murul, pinul, urzica și zmeurul.
  În jurul localității, principala esență lemnoasă este fagul, iar pe muntele Orjogoaia găsim amestec cu bradul
  . Sporadic vedeți: molidul, pinul, carpenul, mesteacănul.

Sfaturi pentru excursie:

 • semnalul la telefon este foarte slab sau chiar inexistent în unele zone
 • chiar dacă locul de parcare pare plin, pajistea din apropierea lacului este atât de mare încât nu veți simți aglomerație.
 • sunt amenajate și bănci și mese, dar cea mai interesantă experiență este să mâncați pe pătură în apropierea luciului de apă
 • sunt instalate pentru excursioniști și grătare unde puteți să vă preparați friptura sau peștele

Alte obiective turistice în zonă:

 • rezervația de brad Glodeasa, care este singura din țară și a doua ca mărime din Europa. Situată la o altitudine de 650 – 890 m. Pădurea a fost ferită de exploatarea forestieră. Pe o suprafaţă de 534,9 ha, se întind arbori cu vârste cuprinse între 200 – 300 de ani şi înălţimi de 40 – 45 m. Pădurea Glodeasa este printre puţinele păduri rămase virgine la noi în ţară.
 • a o distanță de 15 kilometri se află Câmpina, cu casa memorială Nicolae Grigorescu și castelul Iuliei Hașdeu, ridicat după moartea acesteia de către tatăl său
 • la Telega poate fi vizitat zilnic muzeul Doftana
 • la nord-est se află comuna Măneciu și punctul de atracție turistică al acesteia, stațiunea Cheia
 • la Trăisteni funcționează un muzeu etnografic
 • Închisoarea Doftana: aici au fost încarceraţi, de-a lungul timpului, Nicolae Ceauşescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Emil Bodnăraş.
 • Ruinele Bisericii Vechi – ruinele Bisericii Vechi din Trăisteni. Biserica a fost ridicată între anii 1871 – 1875. Ruinele Bisericii vechi se află pe traseul spre Braşov
 • Biserica Sfinţii Voievozi, construită între anii 1926-1942 – renumită pentru arhitectura deosebită

cazare pe Valea Doftanei – Atra Doftana

Puteți încerca și următoarele destinații de vacanță:


NE VEDEM SI AICI:

https://sergiuvoicu.ro

https://www.instagram.com/sergiuvoicu.ro

https://www.facebook.com/SergiuVoicu.rohttps://www.facebook.com/sergiu.voicu.a

https://www.facebook.com/RomaniaFastForwardhttps://www.facebook.com/groups/RomaniaFastForward

https://www.youtube.com/SergiuVoicu

Sergiu Voicu

Sunt jurnalist specializat în domeniul economic, de afaceri, financiar şi în turism. Sunt realizatorul proiectului România Fast Forward, unde fac reportaje ample despre români de succes, oameni de afaceri cu poveşti frumoase şi companii autohtone de top. În decursul anilor am prezentat atât emisiuni de business, de călătorii, dar şi de divertisment. Am experienţă de aproape 12 ani de reporter de stiri acreditat la Guvern şi am avut ocazia să fiu regizor şi regizor secund pentru câteva documentare de televiziune. Am lucrat 5 ani şi în radio, unde am fost atât realizator de emisiuni, cât şi DJ. Sunt absolvent de Studii Economice şi am urmat un masterat în Jurnalism, iar călătoriile şi dansul sunt marile mele pasiuni.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Sergiu Voicu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura