România TOT MAI DEPARTE DE EURO

Țata noastră nu mai îndeplinește nici unul dintre criteriile pentru aderarea la moneda Euro, potrivit Raportului de Convergență publicat de Comisia Europeană.

România este astfel tot mai departe de momentul în care va folosi în interiorul țării moneda euro.

Data la care România ar fi aderat la zona euro era oricum una incertă, după ce a fost deja modificată în nenumărate rânduri. 2024 nu mai este nici acesta un an pe care să îl luăm în calcul potrivit raportului comisiei Europene.

România nu îndeplinește criteriul privind stabilitatea prețurilor. Rata medie a inflației în România în ultimele 12 luni, a fost de 3,7%, cu mult peste valoarea de referință de 1,8%. Iar la cum merg lucrurile se estimează o creștere a prețurilor peste valoarea de referință și în lunile următoare.

România nu îndeplinește nici criteriul privind finanțele publice.
Astfel, deficitul public general a crescut de la 2,9% în 2018 la 4,3% în 2019. Cum s-a ajuns aici? În primul rând cheltuieli curente mai mari. România a încălcat astfel pragul de deficit de 3%, motiv pentru care Consiliul a deschis în aprilie 2020, o procedură de deficit excesiv pentru .

Datoria publică nu poate fi mai mare de 60 % din PIB, spun criteriile de aderare. Aici pare că stăm bine, dar numai pentru moment. Estimările spun că datoria publică va crește de la 35,2% în 2019 la aproximativ 46,2% în 2020 și 54,7% în 2021.

Legat de cursul de schimb. Leul românesc nu participă încă la mecanismul care precede trecerea la euro. Un curs stabil pentru cel puțin 2 ani de zile. De exemplu în martie 2020, leul era cu aproximativ 3% mai slab față de euro, comparativ cu acum 2 ani de zile.

Rata medie a dobânzii pe termen lung în România până în martie 2020 a fost de 4,4%, peste valoarea de referință de 2,9%. Ei bine, nici aici nu putem bifa un succes.

România a continuat să prezinte dezechilibre.

Raporul Comisiei Europene concluzionează datele într-o singură propoziție.

„România nu îndeplinește nici unul dintre cele cinci mari criterii cerute de Uniunea Europeană pentru aderarea la zona euro și adoptatea monedei unice”.

RAPORTUL COMPLET poate fi citit AICI

NE VEDEM SI AICI :

FACEBOOK
https://www.facebook.com/SergiuVoicu.ro
https://www.facebook.com/sergiu.voicu.a
https://www.facebook.com/RomaniaFastForward/
https://www.facebook.com/groups/RomaniaFastForward/
https://www.facebook.com/Travel.Business.By.SergiuVoicu.Ro/ https://www.facebook.com/SuccesEchilibru/
LINKEDIN
https://www.linkedin.com/in/sergiu-voicu/
INSTAGRAM
https://www.instagram.com/sergiuvoicu.ro/
YOUTUBE
https://www.youtube.com/SergiuVoicu

Please follow and like us:Multumesc
error0
Tweet 20
fb-share-icon20

Sergiu Voicu

Sunt jurnalist specializat în domeniul economic, de afaceri, financiar şi în turism. Sunt realizatorul proiectului România Fast Forward, unde fac reportaje ample despre români de succes, oameni de afaceri cu poveşti frumoase şi companii autohtone de top. În decursul anilor am prezentat atât emisiuni de business, de călătorii, dar şi de divertisment. Am experienţă de aproape 12 ani de reporter de stiri acreditat la Guvern şi am avut ocazia să fiu regizor şi regizor secund pentru câteva documentare de televiziune. Am lucrat 5 ani şi în radio, unde am fost atât realizator de emisiuni, cât şi DJ. Sunt absolvent de Studii Economice şi am urmat un masterat în Jurnalism, iar călătoriile şi dansul sunt marile mele pasiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

%d blogeri au apreciat: