ArticoleBusinessDin viataJurnalism

Ratele românilor în vremea Coronavirusului

Banca Nationala a Romaniei le permite bancilor sa amane plata ratelor, iar asta sa nu ii transforme pe clienti in restantieri.

Mai exact, BNR spune:

Amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienții), determinată de situația actuală, nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecință, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituția bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.”

Adica se presupune ca nu e din vina clientilor amanarea la plata, ci din cauza situatiei actuale, iar situatia si nu ii transforma pe clienrti in restantieri.

Dan Suciu – purtatorul de cuvant al BNR –
„Este important sa se stie ca banca nu trebuie sa vina cu costuri suplimentare pentru client.”

In situatii normale, o intarziere de 90 de zile la plata ratelor tranforma creditul in unul neperformant, iar banca este nevoita sa faca provizioane, adica sa puna deoparte niste bani. In cazul acestor amanari la plata, justificate de efectele Covid 19, beneficiaza de un statut special.

Ratele se pot amână la plata DOAR prin discuție cu banca și negociere

Se face o evaluare a situației financiare a clientului.

Nu se aplica amanarea la plata pentru toata lumea.

FOTO: laurentiu mihai . ro

Cine nu are probleme financiare își poate restructura creditul, dar în condiții ca pana acum.

Dan Suciu – purtatorul de cuvant al BNR –
„Noi (BNR) am creat cadrul ca bancile sa nu mai fie nevoite sa puna bani deoparte, provizioane, daca decid amanarea ratelor ca motiv al Covid19.”

Băncilor li se mai permire sa folosească din banii puși deoparte pentru a ajuta economia, adica pentru a putea da credite mai departe. Citez din comunicatul BNR „în perioadele anterioare, băncile au constituit amortizoare de capital potrivit reglementărilor europene și naționale adoptate de Banca Națională a României . Dat fiind contextul actual, Banca Națională a României a decis să permită băncilor să utilizeze temporar (până la o dată ce va fi comunicată ulterior) amortizoarele de capital anterior constituite, pentru a-și menține rolul de suport al economiei reale.”


In acelasi context BNR permite băncilor neîncadrarea în nivelul minim al indicatorului de lichiditate. Altfel explicat, băncile îsi pot folosi rezervele de lichiditate, chiar daca acestea se reduc sub nivelul minim permis pana acum, pentru a se mentine sanatoase si a da credite.

Este un accent special pe faptul ca băncile trebuie sa facă evaluarea clienților, nu sa le amâne ratele după ureche.

BNR va verifica apoi băncile


Zice BNR asa : „Instituțiile de credit trebuie să continue să evalueze, în mod adecvat, calitatea tuturor expunerilor din credite pentru identificarea indiciilor de improbabilitate de plată.
BNR va evalua, la rândul ei, în mod permanent, situația fiecărei bănci și, în funcție de evoluția impactului generat de pandemia COVID-19, va lua măsurile ce se impun.

Reglementarile se aplica SI PENTRU BANCI SI PENTRU IFN-uri

Dan Suciu – purtatorul de cuvant al BNR –
„Am creat cadrul pentru ca plata ratelor dinncauza epidemiei de covid 19 sa nu se transforma intr-o problema suplimentara pentru clienti, banci sau IFN”

Comunicat de presă al Comitetului de Supraveghere al Băncii Naționale a României – AICI

Dan Suciu – purtatorul de cuvant al BNR –
„Multe banci au luat deja decizii de amanare la plata a ratelor romanilor.”

UPDATE –

Executivul va decide prin OUG daca suporta dobanzile la credite

si in plus

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor
” Se pregateste un ONG care va permite celor care nu pot plati ratele sa mearga la banca si sa poata primi o AMANARE la plata, DOAR IN BAZA UNEI CERERI „

NE VEDEM SI AICI :

Sergiu Voicu

Sunt jurnalist specializat în domeniul economic, de afaceri, financiar şi în turism. Sunt realizatorul proiectului România Fast Forward, unde fac reportaje ample despre români de succes, oameni de afaceri cu poveşti frumoase şi companii autohtone de top. În decursul anilor am prezentat atât emisiuni de business, de călătorii, dar şi de divertisment. Am experienţă de aproape 12 ani de reporter de stiri acreditat la Guvern şi am avut ocazia să fiu regizor şi regizor secund pentru câteva documentare de televiziune. Am lucrat 5 ani şi în radio, unde am fost atât realizator de emisiuni, cât şi DJ. Sunt absolvent de Studii Economice şi am urmat un masterat în Jurnalism, iar călătoriile şi dansul sunt marile mele pasiuni.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Sergiu Voicu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura