ArticoleDin viataTurism

IMPRESII de călătorie – cu Sergiu Voicu

25 DE ÎNTREBĂRI și răspunsuri cu informații utile pentru vacanțe.

Sunt o serie de întrebări pe care le puteți adresa și prietenilor sau partenerului de viață. Un mod interesant de a vă cunoaște mai bine și de a vă relaxa, lăsându-vă mintea să cutreiere printre cele mai frumoase amintiri.

Călătorii externe în cifre?


36 de țări de pe 4 continente. Sute de orașe mari și mici, capitale, sate, comune, regiuni și provincii…
Anual adaug 3-4 excursii în afara țării și aproape fiecare din weekend-urile rămase libere le dedic re/descoperirii și explorării României.

Care a fost prima călătorie?


Era anul 2005, aveam 21 ani și eram deja angajat de 2 ani. Eram în anul 2 la facultate, dar nu ieșisem din țara niciodată.
Să călătorești în străinătate era pe atunci destul de complicat. Din punct de vedere financiar costurile erau mari, avioanele erau extrem de scumpe, dar și cazarile te forțau la eforturi mari pentru buget. În plus apărea și problema pașaportului și a vizelor (era încă nevoie de vize pentru multe țări pentru românii care aveau în plan vacanțe externe).
Prima călătorie externă a fost în calitate de jurnalist. Am însoțit un grup de elevi români într-un circuit Budapeste-Bratislava-Praga-Viena. Realizam atunci emisiunea de turism „Hai la drum” pe postul tv RTT din Brașov. Alături de acești tineri am realizat câteva emisiuni în care am surprins impactul străinătății pentru tânăra generație. Nici eu și nici ei nu mai ieșisem din țară până atunci.

Ce am învățat din prima excursie externă?


Eu eram și turist, dar și realizator de emisiune în acel proiect, filmam singur interviurile pe care le luam, dar mă filmam și pe mine cu impresii și descrieri despre locurile pe care le vedeam. A fost o experiență de neuitat, din care am învățat ce înseamnă organizarea unui grup într-o excursie și cum se face programul pentru întreaga zi. Am văzut câte lucruri grozave poți învăța pentru cultura ta generală, dacă citești plăcuțele informative din muzee și de la obiectivele turistice. Și am realizat atunci cât de adevărată este zicala „Cine se trezește de dimineață, departe ajunge”.

Care sunt obiectivele unei călătorii?


În rezumat: 1. peisaj 2.istorie 3.cultură
Atunci când decid o destinație de călătorie în primul rând cântărește în alegerea mea peisajul și arhitectura locului. Mă duc într-un loc în primul rând pentru a-mi alimenta creierul cu imagini frumoase, care să mă ajute să mă detașez de decorul pe care îl văd zilnic. Călătoresc pentru bucuria de a descoperi locuri pe care nu le-am mai văzut. Al doilea criteriu este acela de a păși în locuri încărcate de istorie. Iar a treia parte a talerului înclină spre a ajunge în acele locuri noi în care să văd cum traiesc oamenii în diferitele culturi și condiții geografice, climatice și culturale.

Mereu destinații noi, sau locurile trebuie revăzute după o vreme?


Sunt de principiu că lumea este prea mare, complexă și spectaculoasă, pentru a reveni în vacanță în același loc. Dar …exista un mare DAR. Revin în locurile în care am mai fost dacă mi-au plăcut atât de mult încât vreau să retrăiesc anumite sentimente în anumite locuri, dacă sunt în drum spre alte locuri și nu fac un efort mare pentru a ajunge acolo, sau dacă își doresc oameni foarte dragi mie să meargă în acele locuri și revin pentru că îmi face mare plăcere compania lor, indiferent de locul în care suntem împreună.

Cu rezervare înainte?


Îmi plac acele călătorii spontane, sau pregătite din scurt. Ies mereu bine, când te organizezi din mers.
Foarte adevărat este că această practică funcționează în cazul excursiilor la distanțe scurte, în țară și eventual în țările din Europa.
Pentru că totul este destul de aproape, vânez doar biletele de avion ieftine…apoi cazările și eventuala mașina de închiriat, sunt pași ce pot fi făcuți în ultima clipă.
În cazul călătoriilor în România, aproape de fiecare dată am luat cazările de pe drum, în momentul în care se întuneca și decideam că e momentul de oprire.
Situația e diferită la distanțe mai mari. Excursiile la distanțe mari le organizez din timp, cu rezervari în prealabil. Bilete de avion cumparate cu câteva luni înainte, dar și cu cazarile rezervate din timp.

Pe cont propriu sau prin agenție?


În călătoriile din Romania, organizarea de cazare și transport este pe cont propriu. La fel și în plecările externe de tipul city-break, merg cu rezervări făcute prin booking și airbnb. La deplasările la distanțe foarte mari, sau vacanțe mai complexe, merg prin agenție de turism, aceeași agenție de turism de ani de zile, în care am încredere și cu care am stabilit o relație frumoasa.

Ce fel de hotel? Sau Airbnb?


În străinătate criteriile de clasificare pentru cazare sunt diferite față de standardele din România. În general 4 stele din afara granițelor, sunt un fel de 3 stele la noi.
De aceea merg pe varianta de hotel de 3 sau 4 stele. Am mers și pe varianta de Airbnb și am avut doar surprize plăcute. Căutate din timp, poți găsi cazări foarte bune și la prețuri incredibile prin Aibbnb.

Cum arată bagajul de călătorie la dus și la întors?


Sunt două situații. Când merg în vacanță pentru relaxare îmi setez atâtea combinații de haine cât să îmi ajungă pentru fiecare zi câte un schimb, plus câteva haine de rezervă. Dar când merg în locuri cunoscute pentru shopping îmi iau haine la limită, astfel încât în bagaj să mai încapă un rând de haine cumpărate din acele locuri. Dacă nu încap hainele în bagaj la întoarcerea în țară, pentru că am cumpărat mai multe decât spațiul disponibil, în acest caz îmi iau pe mine hainele mai groase sau mai voluminoase, și eventual pe mână un pull-over, o geacă….

Cu ghid?


Pentru documentarea dinaintea plecării folosesc internetul. Dar cea mai buna documentare este la fața locului, fie direct de pe plăcile descriptive de la obiectivele turistice, fie tot de pe internet. O experiența interesantă este să încerci busul turistic, care te duce pe la principalele obiective ale orașului în care ajungi și are și ghid inclus. Cu busul turistic poți urca și coborâ la fiecare obiectiv pentru a-l vizita și apoi să iei următorul bus cu același bilet, pentru a continua traseul.
Am experimentat și varianta de ghid local. Este o alegere bună atunci când ai timp din belșug și vrei cu adevărat să afli tot ce este important despre locul respectiv.
Varianta de ghidaj pe cont propriu este cea mai eficientă.

Cum arată programul unei zile de vacanță?


Deși iubesc somnul de dimineață, în vacanță mă trezesc devreme. De preferat ca cel târziu la ora 9.30 sa fiu deja pe drum.
Nu îmi fac neapărat un program strict al zilei. Consult harta locului și stabilesc un traseu aproximativ, cu obiective pe care îmi propun să le bifez, dar mereu deviez de la drum pentru că descopăr pe traseu că sunt și alte lucruri interesante de văzut și aprofundat. Îmi place să mă aventurez pe străduțe, sau drumuri care par să îmi arate ceva deosebit.
Iubesc pauzele de înghețată, de căscat ochii în vitrine și prin magazinele de suveniruri. Consider o plăcere și oprirea la terase pentru o cafea, un pahar de vin, o prăjitură locală sau o mâncare a cărui nume sună diferit.
Ziua din vacanță se oprește tărziu în noapte. Orice loc are o aură aparte noaptea, așa că e minunat să văd locurile frumoase și pe ambient nocturn.

Mâncarea preferată în călătorie?


Îmi place să gust specialitățile locului. Îmi comand lucruri care sună interesant pe meniu, deși nu am informații prea multe despre ce ar urma să mânânc. Am avut norocul să îmi și placă cele mai multe dintre ele. Nu prea mânânc lucruri de pe marginea străzii, dar în restaurante poți testa mai cu încredere preparate noi.
Regula cea mai importantă este să caut locurile mai aglomerate. Acolo sigur e rulaj bun de mâncare și riscul să fie stricat ceva este mai redus. O altă regulă (ce se aplica mai ales în zonele foarte sărace, sau în care igiena locului este precară) este să merg la toaletă înainte de a comanda de mâncare, sau chiar înainte de a mă așeza la masă. Dacă e curat la toaletă, atunci și comanda de pe meniu o voi face cu încredere mai mare.
În locurile în care nu mă simt în siguranță cu mâncarea, fie caut preparatele clasice cum sunt pizza, orez, pui…fie mânânc lucruri uscate (covrigi, biscuiți, pâine), sau fructe.

Câte zile are o vacanță?


Sunt foarte dinamic și mă plictisesc repede în vacanță, dacă nu am ce să văd nou în permanență.
Nu îmi place să stau să zac pe plajă și nici la o cabana care nu are activități. Pentru plajă aloc maxim, maxim o zi din toată vacanța, dar prefer să fie chiar doar câteva ore. În restul escapadei vreau să cutreier, să văd, să descopăr, să caut, că mă pierd pe străduțe și poteci.
Îmi plac călătoriile de 3-4 zile pentru că mă lasă și să descopăr locuri, să mă relaxez și nici să nu mă plictisesc. Varianta de 8 – 14 zile este ideală pentru destinațiile îndepărtate în care durează mult transportul, iar pentru locul ales combin mai multe orașe în intervalul de timp alocat.

Câte vacanțe pe an?


Oricât de multe. Dacă aș putea să fiu plecat aproape mereu, ar fi perfect.
Dar pentru că unul este visul și alta este realitatea, merg pe scenariul:

  • să am în principiu toate weekendurile pline – sa plec undeva
  • 3-4 city-break-uri externe pe an
  • 2-3 week-enduri prelungite într-o zonă turistică din România
  • o vacanță de 2 săptămâni externă

Un top de al destinaților


Nu pot să întocmesc un top, pentru că mi-au plăcut mai multe locuri în mod egal și au lucruri diferite care m-au cucerit.
Trec câteva destinații în ordine alfabetică, pentru că îmi e imposibil să le întocmesc un punctaj și să le pun pe un podium:

Barcelona – arhitectură, relaxarea oamenilor, sangria
Bangkok – temple
Cinque Terrae – clădirile construite pe stâncă, culori, relaxare
Toronto – combinația de zgârie nori și case vechi, verdeață în mijlocul orașului, reguli respectate
Santorini – romantism
zonele Toscana și coasta Amalfitană: peisaje, relaxare, vin

Care a fost cea mai emoționantă experiență?


Prima călătorie în afara țării a fost și cea mai emoționantă. O excursie de o săptămână în Budapesta, Bratislava, Praga, Viena.
Nu mai fusesem plecat la distanțe mari, plecam singur într-o astfel de aventură, descopeream o lume cu totul nouă.
Era și emoția unei noi aventuri pentru viața mea, dar și emoția descoperirii primelor orașe din afara României.

Cea mai ciudată experiență?


În țările arabe – Arabia Saudită și Kuweit, unde ghizii ne-au avertizat să nu privim femeile în ochi mai mult de 3 secunde, să nu le facem fotografii în care să apară femei, și să nu aducem cu noi băuturi alcoolice. Acolo se aplică încă pedeapsa capitală, sunt încă situații de decapitări în piața publică, iar orice încălcare a regulilor locale pot duce la situații extrem de complicate și pentru turiști. Mai mult în marile magazine se făcea intrarea print/un filtru ca la aeroport. Se făceau verificări amănunțite de genți și buzunare. Iar în magazine se intra fie doar barbat cu femeie împreună, fie doar femei fără accesul bărbaților, ca accesul la vestiare.

Un anotimp pentru vacanțe?


Toate anotimpurile sunt bune pentru vacanță. Am descoperit un lucru ce poate fi privit ca pont.
În extrasezon este bine să mergi în zonele care sunt prea calde în mijlocul verii, și prea aglomerate. În extrasezon sunt și prețurile mult mai mici, nu este nici aglomerat și poți să te bucuri de locuri în care în plin sezon te fură valul de turiști care invadează în mod normal locul.

Unde se trăiește cel mai bine?


În Italia am fost de cele mai multe ori, de fiecare dată în altă parte. Italia ispira un loc în care se trăiește bine, cu prețuri ok, cu mâncare bună și băutură de răsfăț, cu peisaje incredibile, ospitalitate și veselie. Îmi place Italia. Este o țară pe care o voi aprofunda și mai bine.
Nu sunt însă țări care să mă facă să îmi doresc să mă mut în ele. Pe termen lung România este pentru mine locul potrivit de trăit, muncit, iubit și călătorit.

Întâlniri cu celebrități?


Am fost în multe deplasări externe cu premierii României și delegațiile Guvernului, iar în aceste deplasări am întâlnit mulți șefi de state și de guverne.
Cel mai important eveniment la care am participat a fost evenimentul din Johannesburg, Africa de Sud, unde în anul 2013 am fost la Funeralile pentru Nelson Mandela. Acolo am văzut de foarte peste 100 de lideri din întreaga lume: de la președintele SUA de atunci, Barack Obama, la foștii președinți Bill Clinton și George Bush, președintele Franței Francois Hollande, prim ministri a Marii Britanii Tony Blair și David Cameron. De asemenea am văzut de aproape zeci de premieri și șefi de state la Adunarea Generală a ONU din New York la care am participat în anul 2016.

Vacanțele sunt prilej de prietenii?


Vacanțele sunt prilej de prietenii, dar depinde mult de fiecare cât de repede girează cu încredere oamenii pe care îi cunoaște.
În fiecare excursie pe care am făcut-o am cunoscut oameni, cu care am intrat în discuție, iar cu unii am și rezonat și am legat o relație de amiciție. Este drept ca din toate vacanțele pe care le-am făcut pot număra pe degetele de la o mână oamenii pe care i-am cunoscut și cu care am ținut apoi legătura. Pentru a numi pe cineva prieten, e nevoie de mai mult decât o experiență împreună într-o călătorie de câteva ore, de o zi, sau câteva zile.

Destinații periculoase au fost?


Au fost câteva destinații pe care le pot numi periculoase. Arabia Saudită și Kuweit sunt două locuri destul de neconfortabile pentru călătorii. Mult prea multe reguli și restricții, prea multe arme la vedere pe străzi, un ambient interesant, dar care nu te face să te simți relaxat. Un sentiment destul de ciudat am avut și în Ierusalim (Israel), unde peste tot era armata pe strazi, cu militari înarmați și mașini blindate. Iar o experiență de expunere la pericol am avut și în Atena, unde deși am fost cazați în centrul orașului, seara îți era frică să ieși pe stradă pentru că erau foarte mulți oameni de culoare, drogați, beți și chiar cu cuțite la vedere. Deși am fost într-un grup destul de mare de oameni, ne era frică să umblăm pe străzi după apusul soarelui.

Amintiri speciale?


Apusul de soare în Santorini, unde am stat la o terasa 6 ore ca sa prindem un loc bun pentru a vedea cele cateva secunde în care soarele cobora în mare.

O altă amintire specială vine din Bangkok. Cutreieram pe străzi în căutarea grădinii zoologice și a clădirii în care locuiește regele. Și cum nu găseam locul, am întrebat și noi pe stradă la întâmplare pentru a fi ghidați. Domnul pe care l-am rugat să ne îndrume ne-a spus că este în apropiere un eveniment foarte important pentru comunitate, la care putem participa și noi, pentru că ne bagă el. Era chiar ziua regelui, dar noi nu știam asta și am aflat de abia după ce am intrat în curtea Palatului. Omul ne-a spus să mergem cu el. Am urcat împreună într-un autobuz, care ne-a dus câteva sute de metri doar. Am coborât din autobuz și am fost îndrumați să trecem prin niște filtre de securitate. Eram singurii străini de acolo, singurii turiști, iar în jurul nostru numai militari înarmați și thailandezi îmbrăcați elegant. Nu știam exact unde urma să ajungem. Am dat buletinele și pașapoartele, ne-au verificat gențile și am trecut prin niște uși care ne-au scanat. Am intrat apoi într-o curte enormă, plină de oameni îmbrăcați festiv, în haine tradiționale și standuri cu tot felul de produse și mâncăruri locale. Eram singurii turiști de acolo. Noi îmbrăcați de vacanță, în pantaloni scurți și tricouri, eram categoric contrastul din mulțime. Ne-am plimbat pe la toate standurile, am gustat din produsele lor și am participat la un spectacol cu muzică și dans. A fost o super experiență și ne-am simțit speciali că am participat, fără să ne plănuim, la sărbătoarea în cinstea regelui.

În ce loc am stat cel mai mult?


Canada și SUA – a fost călătoria cea mai lungă și mai complexă. Am stat 3 săptămâni: 2 săptămâni în Canada (în care am văzut Toronto, Niagara on the lake, Cascada Niagara, 1000 de insule) și o săptămână în SUA (în care am văzut New York, Washington, Florida – Clearwater).

În ce loc am stat cel mai puțin?


Johannesburg, Africa de Sud – am stat acolo 4 ore. Am zburat 16 ore până acolo, am stat 4 ore la comemorarea lui Nelson Mandela și am zburat înapoi în România 16 ore.

Sergiu Voicu

Sunt jurnalist specializat în domeniul economic, de afaceri, financiar şi în turism. Sunt realizatorul proiectului România Fast Forward, unde fac reportaje ample despre români de succes, oameni de afaceri cu poveşti frumoase şi companii autohtone de top. În decursul anilor am prezentat atât emisiuni de business, de călătorii, dar şi de divertisment. Am experienţă de aproape 12 ani de reporter de stiri acreditat la Guvern şi am avut ocazia să fiu regizor şi regizor secund pentru câteva documentare de televiziune. Am lucrat 5 ani şi în radio, unde am fost atât realizator de emisiuni, cât şi DJ. Sunt absolvent de Studii Economice şi am urmat un masterat în Jurnalism, iar călătoriile şi dansul sunt marile mele pasiuni.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Sergiu Voicu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura